frear

Ο Χρήστος Αστερίου προτείνει 5 βιβλία του 2013

 

Τζον Τσίβερ: Ο Κολυμβητής (Καστανιώτης)

Η όψιμη ανακάλυψη του Τζον Τσίβερ ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περασμένης χρονιάς. Καίριος και ιδιαίτερος στην γραφή του ο Τσίβερ δείχνει με το δάχτυλο το κενό που χάσκει πίσω από την βιτρίνα του αμερικανικού ονείρου θρηνώντας την ίδια στιγμή βουβά για τις εύθραυστες ισορροπίες της ζωής στα προάστια. Λεπτός χιουμορίστας αλλά και γοητευτικός αφηγητής ο Τσίβερ μοιάζει να συμπονά τους ήρωές του, ίσως γιατί στα πρόσωπά τους αναγνωρίζει ένα κομμάτι από τον ίδιο του τον εαυτό.

Αλεξάντερ Γκριν: Τα πορφυρά πανιά (Κίχλη)

Γνωστός στους μυημένους κυρίως από τη νουβέλα «Ο κυνηγός των Αρουραίων», ο Αλεξάντερ Γκριν επέστρεψε θριαμβευτικά πλέοντας ακουμπισμένος στην πλώρη μιας τρικάταρτης γαλιότας διακοσίων εξήντα τόνων. Απογοητεύοντας όλους όσους θα έβλεπαν στο πορφυρό χρώμα των πανιών μια ομολογία υπέρ της Επανάστασης (η νουβέλα γράφεται το 1923) ο Γκριν καταθέτει μια παραβολή για τη δύναμη της αγάπης, την ένταση του ονείρου αλλά κυρίως για τη μαγεία που κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

Λευτέρης Καλοσπύρος: Η μοναδική οικογένεια (Πόλις)

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Λευτέρης Καλοσπύρος έκανε το πιο ώριμο λογοτεχνικό ντεμπούτο της φετινής χρονιάς. Με επιρροές από τη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία, πρωτότυπος και παιγνιώδης, ο συγγραφέας της Μοναδικής Οικογένειας διαχειρίζεται με ικανότητα το υλικό του επιλέγοντας δύσκολους αφηγηματικούς δρόμους και συναρπαστικά λεκτικά σχήματα. Οι νευρωτικοί του ήρωες βολοδέρνουν ανέστιοι στα μαγνητικά πεδία μιας τεχνολογικά εξαρτημένης ζωής.

Φίλιπ Ροθ: Το θέατρο του Σάμπαθ (Πόλις)

Βλάσφημος, αμετροεπής και ανοικονόμητος, ο Εβραίος Μίκι Σάμπαθ κατέχει μια περίοπτη θέση στο πάνθεον των μοντέρνων μυθιστορηματικών χαρακτήρων. Οι περιπέτειές του με το σεξ και τον θάνατο κυκλοφόρησαν σε νέα, επιμελημένη μετάφραση λίγο μετά τον εορτασμό των 80 χρόνων του Φίλιπ Ροθ. Με αχρηστευμένα δάχτυλα, σακατεμένος από τις απώλειες και τις ματαιώσεις, ο αδιόρθωτος Σάμπαθ είναι ένας επίδοξος αυτόχειρας που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του.

Μιχάλης Γκανάς: Ποιήματα 1978-2012 (Μελάνι)

Όσο κι αν οι αυτοτελείς εκδόσεις διατηρούν μια ιδιαίτερη γοητεία (πόσω μάλλον όταν φέρουν τη σφραγίδα τυπογράφων όπως ο Φίλιππος Βλάχος), οι συγκεντρωτικοί τόμοι έχουν το πλεονέκτημα να παρουσιάζουν συλλογή προς συλλογή την πορεία ενός ποιητή και να δημιουργούν από τη συναγωγή παλαιότερων στίχων ένα -κατά κάποιο τρόπο- νέο ποιητικό οικοδόμημα. Ο λιτός τίτλος «Ποιήματα 1978-2012» είναι χαρακτηριστικός της απλότητας και του βάθους που χαρακτηρίζει την ποίηση του Μιχάλη Γκανά.

[Φωτογραφία: Erik Johansson.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη

%d bloggers like this: