frear
Ταυτότητα

Ταυτότητα

angelisdimΔημήτρης Αγγελής, Διευθυντής

Ο Δημήτρης Αγγελής γεννήθηκε στην Αθήνα (1973). Σπούδασε θεολογία και είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας. Ποιητής και δοκιμιογράφος, έχει εκδώσει τα βιβλία: Για τη συγγραφή, Φιλομήλα, Ένας ακόμη θάνατος, Τελευταίο καλοκαίρι, Μυθικά νερά, Αισθητική βυζαντινή, Ιδεολογικά ρεύματα της ύστερης αρχαιότητας, Επέτειος (Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών), Επαληθεύοντας τη νύχτα κ.ά.


.

androulidakisΚώστας Ανδρουλιδάκης

Ο Κώστας Ανδρουλιδάκης γεννήθηκε το 1956 στο Ηράκλειο. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Καθηγητής της Φιλοσοφίας του  Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει: Φ. Σλάιερμαχερ, Για τη θρησκεία. Λόγοι προς τους μορφωμένους περιφρονητές της, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια· Δ. Σολωμού, Στοχασμοί (σε συνεργασία με τους Στ. Αλεξίου, M. Peri)· I. Καντ, Κριτική της κριτικής δύναμης, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια· I. Καντ, Κριτική του πρακτικού Λόγου, μετάφραση, σημειώσεις, επιλεγόμενα· Φ. Σίλλερ, Περί της αισθητικής παιδείας του ανθρώπου, μετάφραση, σημειώσεις, επιλεγόμενα · Ε. & Λ. Φρόυντ, Ι. Γκρούμπριχ-Σημίτη, Σίγκμουντ Φρόυντ: Η ζωή του σε εικόνες και κείμενα (σε συνεργασία με τους Γ. Κουγιουμουτζάκη, Μ. Μαρκοδημητράκη)· I. Καντ, Η θρησκεία εντός των ορίων του Λόγου και μόνο, μετάφραση, σημειώσεις, επιλεγόμενα · Ι. Καντ, Επιλογή από το έργο του·  Καντιανή ηθική. Θεμελιώδη ζητήματα και προοπτικές· Ι. Καντ, Η Μεταφυσική των ηθών (Αθήνα: Σμίλη, 2013), καθώς και επιστημονικά άρθρα. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη φιλοσοφία του Καντ και του γερμανικού ιδεαλισμού, στη θεωρία του Λόγου, τη μεταφυσική, την ηθική και την αισθητική.


kesmetiΝατάσα Κεσμέτη

Η Νατάσα Κεσμέτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Νομικά και Αγγλική Φιλολογία. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1972. Έχει γράψει διηγήματα, δοκίμια, κριτικές και μελετήματα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το 14ο βιβλίο της με τίτλο Εξόριστες Φωνές. Στοχασμοί και Ιστορίες, από τις εκδόσεις Αρμός. Μετέφρασε δοκίμια και διηγήματα Άγγλων συγγραφέων. Δικά της διηγήματα έχουν μεταφραστεί στά ισπανικά και στα γερμανικά. Από το 1994 είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Δημοσιεύει με το πατρικό της όνομα.


KefalasΗλίας Κεφάλας

Ο Ηλίας Κεφάλας γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Μέλιγος Τρικάλων. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα, όπου και έζησε από το 1969 έως το 1993. Σήμερα ζει και πάλι στον γενέθλιο τόπο, καλλιεργώντας την ποίηση και παρακολουθώντας τη φύση να επιμένει στην αέναη ανθοφορία της. Ασκεί λογοτεχνική και εικαστική κριτική, συνεργαζόμενος με περιοδικά λόγου και τέχνης και εφημερίδες. Παλαιότερα διακόνησε επισταμένως την κριτική βιβλίου στα περιοδικά Τομές, Νέες Τομές, Διαβάζω, Οδός Πανός και Ευθύνη, όπου φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 1.500 κείμενά του. Εξέδωσε συνολικά 25 βιβλία, από τα οποία τα 10 ποιητικά, 4 πεζογραφικά, 5 δοκιμιακά, 5 παιδικά και μία ποιητική ανθολογία. Κάποια ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ουγγρικά  και πολωνικά.


miliwnisΝίκος Αλ. Μηλιώνης

O Νίκος Αλ. Μηλιώνης γεννήθηκε στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας (1959). Σπούδασε Νομικά στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επίκουρος καθηγητής δημοσιονομικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έργα: Ο θεσμικός ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, Στοιχεία Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Δικαίου, Επισημάνσεις, Χαράξεις και Παλίμψηστα (Βραβείο Δοκιμίου Παναγιώτη Φωτέα).


tsakiriΒασιλική Τσακίρη

Η Βασιλική Τσακίρη εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή Howard Caygill και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει διδάξει νεότερη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και σήμερα διδάσκει ως ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους. Η διδακτορική της διατριβή έχει δημοσιευτεί σε αναθεωρημένη μορφή στα Αγγλικά με τον τίτλο: Kierkegaard: Anxiety, Repetition and Contemporaneity (Palgrave/Macmillan 2006).


Εκδότης: Θεόδωρος Ε. Παντούλας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Σταύρος Κούλας
Φιλολογική επιμέλεια έντυπης έκδοσης: Γιάννης Β. Κωβαίος
Επιμέλεια/Διαχείριση ιστοσελίδας: Ούρσουλα Φωσκόλου

ISSN 2241-5742

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη