frear

Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης προτείνει 5 ανεξάρτητες μουσικές παραγωγές του 2013

 

Προσπαθώντας, κανείς, να συναγάγει ορισμένα γενικά συμπεράσματα σε σχέση με την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ελληνική δισκογραφία, δεν είναι απαραίτητο πως θα λάβει μόνον απαισιόδοξα μηνύματα… Πολλοί άνθρωποι της μουσικής, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων «εμπορικών», μιλούν συχνά για «το τέλος της δισκογραφίας»• αλήθεια αναμφισβήτητη, με τη συμπλήρωση πως αναφερόμαστε στη δισκογραφική πραγματικότητα προηγούμενων δεκαετιών.

Ξεχωρίζοντας, εξαρχής, την πεπoίθησή μου πως οι έννοιες «ποιοτικό» κι «εμπορικό» δεν ταιριάζουν στην τέχνη (πόσο μάλλον στο τραγούδι), απ’ τη στιγμή που τα όριά τους είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα και υποκειμενικά, οφείλω να σημειώσω πως η ‒από χρόνια αναμενόμενη‒ παρακμή των δισκογραφικών εταιριών, σε συνδυασμό με την (ανεπιστρεπτί) είσοδο του διαδικτύου στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, άλλαξαν το τοπίο της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας.

Η «σκυτάλη» της δισκογραφίας αφαιρέθηκε βιαίως από το χέρι των εταιρειών. Πλέον, ο καλλιτέχνης-ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να «διαχειριστεί» τη μουσική του πλήρως ανεξάρτητος, με τη βοήθεια του διαδικτύου σε κάθε του βήμα• από την ηχογράφηση, μέχρι την έκδοση και την διαφήμιση… Το πρόβλημα, βεβαίως, έγκειται στο γεγονός πως και ο ίδιος συναντά το εμπόδιο της οικονομική πενίας, το οποίο είναι σαφώς εντονότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Το 2013 πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εξόχως ενδιαφέρουσες ανεξάρτητες δισκογραφικές παραγωγές, πολλές από τις οποίες ψηφιοποιημένες… ήτοι προσφερόμενες αποκλειστικά για downloading από το διαδίκτυο. Το digital CD, αναδεικνύεται ‒ενδεχομένως‒ σε σύγχρονη δισκογραφική τάση, η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς μουσικούς να πραγματοποιήσουν το όνειρο της έκδοσης ενός CD χωρίς το CD… Χωρίς, δηλαδή, τα δυσβάστακτα έξοδα κοπής κι αναπαραγωγής.

Από τις πέντε παραγωγές που ξεχώρισα προσπάθησα να αφαιρέσω αυτές των πολύ στενών φίλων, ώστε να είμαι όσο το δυνατόν «αντικειμενικότερος»…

1) Αντώνης Απέργης – Πρωτόγονος παλεύει με κροκόδειλο

Από μόνη της η δισκογραφική επανεμφάνιση του Αντώνη Απέργη έπειτα από επτά χρόνια (Νύχτα με αστέρια, 2006) αρκεί ώστε να χαρακτηριστεί «μουσικό γεγονός» για τους θαυμαστές του σπουδαίου Έλληνα μουσικού… Πρόκειται για έναν ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο στο Studio Sierra με τη συμμετοχή πολύ καλών και φημισμένων εκτελεστών. Στα highlights του album, αναμφίβολα, ο τραγουδιστής Νεκτάριος Μαλλάς και η ορχήστρα βιολιών που «χαρακτηρίζει» το σύνολο του ηχογραφήματος.

2) Paradoxonia – ΠaRaΔoxonia

Τα Paradoxonia είναι μια εναλλακτική μπάντα τεσσάρων απίθανων μουσικών (Γιώργος Μακρής, Βαγγέλης Παρασκευαΐδης, Δημήτρης Κλωνής, Νίκος Tattoo), την οποία έτυχε να ακούσω εξαιτίας της συμμετοχής μου σ’ ένα μουσικό event στις αρχές του έτους. Πρωτοτυπία, γνώση, τεχνική, «δέσιμο» είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος, του οποίου η live performance όχι μόνο δεν είναι κατώτερη της στουντιακής, αλλά επιβεβαιώνει και το υψηλότατο εκτελεστικό επίπεδο των μελών του.

3) Λευτέρης Χαβουτσάς – Sirvart

Τον Λευτέρη Χαβουτσά τον άκουσα για πρώτη φορά σ’ ένα δίσκο του Κώστα Παυλίδη (Ποια γη και ποια πατρίδα, 2003) ως μουσικό εκτελεστή. Ως συνθέτη τον γνώρισα κάποια χρόνια αργότερα στο ομώνυμo CD των GoJam Group (2009). Πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για έναν προικισμένο, μελετημένο και ευαίσθητο μουσικό, η πρώτη προσωπική δισκογραφική απόπειρα του οποίου δεν θα μπορούσε να με απογοητεύσει… Το Sirvart περιέχει έντεκα ορχηστρικές συνθέσεις, με αναφορά στις επιρροές του Χαβουτσά, από την «ευρύτερη κιθαριστική παράδοση» μέχρι τις μουσικές της Αρμενίας, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του.

4) J. Kriste, Master Of Disguise – The Age of Now

Ο Κύπριος πολυμουσικός Λευτέρης Μουμτζής, επικεφαλής τoυ συγκεκριμένου project με δύο ακόμη δίσκους στο ενεργητικό του (Τhis is the Alternative και Girls, Ghosts and Gods), είναι ένας «μάστορας» της ενορχήστρωσης και της μουσικής παραγωγής! Ακόμη και στην περίπτωση που οι συνθέσεις του δεν «κερδίσουν» τον ακροατή, ένας δίσκος του Μουμτζή αποκλείεται να τον αφήσει αδιάφορο! Ανεπιφύλακτα προτείνω το συγκεκριμένο album στους λάτρεις της εναλλακτικής μουσικής σκηνής, αλλά και σε όλους τους μουσικούς που αναζητούν ιδέες για το προσωπικό τους δισκογραφικό τόλμημα.

5) Γιάννης Χούλης, Βασίλης Γκίκας, Αθηνά Χιώτη – Μαστίχα μύρισα

Την κυκλοφορία του συγκεκριμένου digital CD πληροφορήθηκα μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, από τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης»… Αμέσως το «κατέβασα» (με κόστος 5€) κι έκτοτε το άκουσα πολλές φορές. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραγωγές, δεν θα επιχειρήσω κάποια «πολιτικώς ορθή» τακτική υποστήριξης της επιλογής του στα πέντε αγαπημένα μου για το 2013. Απλώς το «άκουσα και μ’ άρεσε» (πολύ), χωρίς να σταθώ στα ονόματα των συντελεστών ή τα εντυπωσιακά παιξίματα…

[Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης είναι συνθέτης και μουσικός.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη

%d bloggers like this: