frear

Για την Ανθολογία «Αστυνομικές Ιστορίες» – γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης (επιμ.), Αστυνομικές ιστορίες. Αστυνομικά διηγήματα σύγχρονων Ελλήνων Πεζογράφων, εκδ. 24 γράμματα, Αθήνα 2020.

Η αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε σταθερή άνθηση τα τελευταία είκοσι χρόνια. Πιστεύω πως οι Έλληνες συγγραφείς του είδους δεν έχουν να ζηλέψουν σε κάτι τους ξένους συναδέλφους τους, ως προς τη γραφή, την ευρηματικότητα και τη φαντασία, όσο υπερβολική κι αν φαίνομαι. Διάβασα απνευστί τον συλλογικό τόμο με τις αστυνομικές ιστορίες είκοσι έξι σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων, που οι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με την αστυνομική λογοτεχνία και είναι μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.). Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, συγγραφέας και επιμελητής αρκετών συλλογικών τόμων και ανθολογιών, κατάφερε να συγκεντρώσει τους συγγραφείς από διαφορετικά είδη γραφής και να τους δώσει το έρεισμα να προσπαθήσουν να γράψουν αστυνομική μυθοπλασία Παρενθετικά αναφέρω την υπέροχη ανθολογία που επιμελήθηκε ο ίδιος για το 1821, από τις ίδιες εκδόσεις, και που αξίζει να διαβαστεί.

Οι περισσότεροι συγγραφείς της αστυνομικής αυτής ανθολογίας είναι αγαπημένοι του αναγνωστικού κοινού και έχουν πλούσιο συγγραφικό έργο. Μας κρατούν όμορφη συντροφιά με την ευρηματικότητα, τη φαντασία, την πλοκή τους. Στις μέρες του εγκλεισμού που διανύουμε, ένας τέτοιος συλλογικός τόμος μπορεί να πείσει και τον απαιτητικό αναγνώστη να τον ξεφυλλίσει. Αλλά κι αυτόν που δεν του αρέσει να διαβάζει βιβλία, πιστεύω πως θα τον καταφέρει να αρχίσει να διαβάζει αλλά και να συνεχίσει να αναζητεί τα βιβλία των συγγραφέων που τον άγγιξαν.

Οι συγγραφείς που μας συστήνονται είναι Γ. Αζαριάδης, Έ. Αθανασίου, Δ. Βαρβαρήγος, Α. Βρόσγος, Β. Γιαννίσης, Π. Γιαννουλέας, A. Γκόλτσος, Β. Δανέλλης, Φ. Δρακονταειδής, Ε. Ιντζέμπελης, Κ. Καριζώνη, Φ. Λάδης, Σ. Μίλεσης Τ. Μιχαηλίδης, Κ. Μουζουράκης, Κ. Μπούρας, Σ. Ντιούδης, Γ. Πανούσης, Α. Σπυράκης, Χ. Σπυροπούλου, Κ. Στοφόρος, Μ. Φιλιππίδη, Φ. Φιλίππου, Ά. Χαριάτης, Έ. Χουσνή, Δ. Χριστακόπουλος.

Ο φόνος, το μυστήριο, η παραπλάνηση, η απονομή της δικαιοσύνης, η παραβατικότητα και ο έρωτας έρχονται να σας «ξυπνήσουν» το αστυνομικό σας δαιμόνιο. Οι χαρακτήρες, τα συναισθήματα και τα ψυχικά τραύματα των ηρώων, τα τοπία, τα καρδιοχτύπια που θα μοιραστείτε μαζί με τους πρωταγωνιστές, θα σας βάλουν συμμέτοχους στη λύση του εγκλήματος. Θα νιώσετε πως έχετε τη λύση και θέλετε να τους τη ψιθυρίσετε. Μας παίρνουν από το χέρι και ανακαλύπτουμε μαζί τους ενόχους μέσα από σκοτεινά λαγούμια, ανήλιαγα υπόγεια, παράξενες βίλες, κότερα και ξενοδοχεία που φιλοξενούν τον έρωτα.

Από την ανθολογία απουσιάζουν και άλλα ονόματα που έχουν δώσει δείγμα γραφής στο είδος. Μα πιστεύω πως για λόγους πρακτικούς δεν ήταν καθόλου εύκολο να ανταμώσουν όλοι σ’ ένα τόμο. Το επόμενο βήμα είναι των αναγνωστών. Ν’ ανακαλύψουν και να στηρίξουν τα πονήματα τους. Στηρίζουμε την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία γιατί το αξίζει. Και πιστεύω ακλόνητα πως αν αρχίσετε να διαβάζετε τα βιβλία τους, δεν θα θέλετε να σταματήσετε. Ένα βιβλίο σίγουρα θα σας δώσει πολλά περισσότερα από μια ταινία. Καλή ανάγνωση!

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Δείτε τα περιεχόμενα του δεύτερου ηλεκτρονικού μας τεύχους εδώ.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη

Πρόσθεσε το Φρέαρ στη λίστα του feed.ly: μία από τις καλύτερες επιλογές για την ανάγνωση feeds μέσω RSS.

follow us in feedly
%d bloggers like this: