frear

Πέντε Πι για το 2018 – του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Παράσταση / Η σπουδαία Άννα Κοκκίνου, με το έργο της REM/Κήπος, μας καλεί να θυμηθούμε ότι ο άνθρωπος είναι το πλάσμα του χρόνου, της καταβύθισης στα αρχαία δευτερόλεπτα και της δράσης σε ενεστώτα χρόνο, μιας δράσης που εδράζεται στο παρελθόν και ατενίζει το μέλλον. Με μια ιδιοφυή συρραφή κειμένων που καθόρισαν την ίδια την Κοκκίνου, αλλά και κάθε πεπαιδευμένο και ευαίσθητο άνθρωπο και με συνεργάτες που συντονίζονται άψογα με το όραμά της, μας ταξιδεύει στους λαβυρίνθους της Μνήμης, μέσα από την επιβλητική και υποβλητική σκηνή του Θεάτρου Σφενδόνη.

Ποίηση / Ύστερα από σιωπή ενός τετάρτου του αιώνα, ο ποιητής Γιάννης Τζώρτζης επανέρχεται με την πυκνή σύνθεση/συλλογή Εκπρόθεσμα (εκδ. Γαβριηλίδης). Με μια διπλή κίνηση εσωστρέφειας/εξωστρέφειας, ο Τζώρτζης προσεύχεται, ιερουργεί, ψάλλει, ενδοσκοπεί (αλλά και ένδον σκάπτει, όπως μας καλεί ο Μάρκος Αυρήλιος: «Ένδον σκάπτε· ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη, εάν αεί σκάπτης»). Αντλεί τόσο από την Beat Generation όσο και από την κινεζική ποίηση και τον Λι Τάι Πο). Γράφει ο Τζώρτζης: «Κανένα ζωντανό δεν χαλούσε την ώρα. Δεν είχαμε τίποτα να πούμε. Αρκούσε ο ήλιος, που σα ρομφαία κεντούσε τη σάρκα».

Περιπέτεια / Η περιπέτεια για τον Guy Debord (1931-1994) ήταν η εκ νέου ανακάλυψη της ποίησης ως επανάστασης και της επανάστασης ως ποίησης. Για τούτο και επέμεινε να συνδυάζει τη διαλεκτική με την στρατηγική. Επεξεργάστηκε τη θεωρία του θεάματος, και, παραλλήλως, παρέα με καλοδιαλεγμένους φίλους συντόνισε τις δραστηριότητες της Internationale Situationniste, της Καταστασιακής Διεθνούς (1957-1972). Οι εκδόσεις L’ Echappée προχωρούν στην έκδοση πέντε τόμων με ανέκδοτες έως τώρα σημειώσεις του Debord. Ήδη κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με τίτλο Stratégie (Στρατηγική), ένα θαυμάσιο και θαυμαστό επίτευγμα, διά του οποίου μας δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτούμε το εργαστήριο και το στρατηγείο αυτού του σημαντικού στοχαστή και ανθρώπου της περιπέτειας.

Πόνημα / Το πολύτιμο πόνημα του Dieter Henrich Μεταξύ Καντ και Χέγκελ (μτφρ. Θοδωρής Δρίτσας, εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), μαζί με τα Παλίμψηστα του Gérard Genette (μτφρ. Βασίλης Πατσογιάννης, εκδ. ΜΙΕΤ) και το Παιχνίδι του Κόσμου του Κώστα Αξελού (μτφρ. Κατερίνα Δασκαλάκη, εκδ. Εστία) πλουτίζουν την κιβωτό της γνώσης.

Πόλη / Δεν σταματήσαμε να περιπλανιόμαστε στο αστικό τοπίο, να μελετούμε την αρχαιολογία της αστικής τοπιογραφίας, να χαρτογραφούμε τις ζώνες του πάθους αλλά και της θαλπωρής, να επανερχόμαστε στα στέκια του στάθηκαν τα Πανεπιστήμια και οι Ακαδημίες μιας γενιάς περιπλανώμενων ποιητών. Η Κυψέλη παραμένει το κέντρο του γνωστού κόσμου, όπως υπέροχα έλεγε ο αείμνηστος Χρήστος Βακαλόπουλος. Η αναβίωση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, η επιστροφή στη Φωκίωνος Νέγρη, στην Επτανήσου, στην Ιθάκης, στη Σύρου κάποιων ωραίων βετεράνων της σκέψης και της δράσης, το ζωντάνεμα της Πλατείας Αγίου Γεωργίου είναι ένα τρίπτυχο που συγκαταλέγεται στα λίαν ευπρόσδεκτα σημαντικά γεγονότα του 2018.

Κυψέλη, Δεκέμβριος 2018

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Έργα: Paco Pomet. Δείτε τα περιεχόμενα της έντυπης έκδοσης εδώ.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη