frear

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Στέφανο Βασιλειάδη (1933-2004)

Τα μυστικά τραγούδια της ζωής

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του εμπνευσμένου μουσικού δημιουργού, δασκάλου και οραματιστή Στέφανου Βασιλειάδη, η οικογένειά του, η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, της οποίας υπήρξε ιδρυτής και ο πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. της, και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας διοργανώνουν εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη του, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 7:00μ.μ. στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών- Ψυχικού (Στεφάνου Δέλτα 15, 15452 Ψυχικό) υπό την Αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Ένα αφιέρωμα μνήμης και τιμής και μια ευκαιρία προσέγγισης στο δημιουργικό έργο και στην προσωπικότητα ενός χαρισματικού μουσικού, ανθρώπου και δασκάλου, που συνδύασε τις μουσικές καταβολές του στην Ανατολή και τη Δύση με την πρωτοποριακή έρευνα στη μουσική δημιουργία και διαπαιδαγώγησε με τον τρόπο, το ήθος και τις γνώσεις του μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την οποία επιμελείται σκηνοθετικά ο Κοραής Δαμάτης, θα περιλαμβάνει μαρτυρίες, ήχους και εικόνες από τη ζωή του Στέφανου Βασιλειάδη, έξι παιδικά τραγούδια του, θεατρική μουσική του (απόσπασμα από Τα μυστικά τραγούδια της νύχτας –Προς το Φως ,χορικά από τις Τραχίνιες του Σοφοκλή και τις Τρωάδες του Ευριπίδη) ,δύο ηλεκτροακουστικά έργα του (Κουκλόκοσμος, σε χορογραφημένη εκδοχή για α΄φορά και Εν Πυρί, έργο για κοντραμπάσο και οκτάιχνη μαγνητοταινία) καθώς και προβολή αποσπάσματος από την ταινία Corpus του Θανάση Ρεντζή, που δημιουργήθηκε πάνω στη μουσική του ηλεκτροακουστικού έργου Αίμα του Στέφανου Βασιλειάδη.

Επίσης θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, συνθέτης και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου, ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Βασιλειάδη, Χαράλαμπος Δαραδήμος, εικαστικός καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, και ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Λάμπρος Λιάβας.
Συμμετέχουν εθελοντικά οι μουσικοί Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντρα-μπάσο) και Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μεσόφωνος), οι μαθητές της Σχολής Χορού Artistico σε χορογραφία Δήμητρας Σβήγκου και Ράνιας Παπαϊωάννου, η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodaly υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Πατσέα, το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καραβέλη, η Παιδική Χορωδία του ΚΕ.ΠΑ.Π. Δήμου Κορινθίων υπό τη διεύθυνση της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου και η Παιδική Χορωδία του Κολλεγίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσοκάκη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερηvasileiadis_prosklisi


Ο Στέφανος Βασιλειάδης, γεννήθηκε στο Θόλο Δράμας στις 18 Φεβρουαρίου 1933 και πέθανε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 2004. Από τα παιδικά του χρόνια, στη Δράμα, μαθήτευσε στην βυζαντινή μουσική με τον Αθανάσιο Κωνσταντινίδη και στην ευρωπαϊκή με τον Γιάννη Ναλπαντίδη.
Αργότερα, στην Αθήνα, σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και νεότερα συστήματα σύνθεσης στο Ελληνικό Ωδείο με την Ουρανία Ιωαννίδου (1951-1955) και στη συνέχεια με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (1955-1962).

Από το 1956 αρχίζει η μακρόχρονη θητεία του στο θέατρο. Υπήρξε υπεύθυνος για τη μουσική διδασκαλία και διεύθυνση της σκηνικής μουσικής (αρχαίο δράμα και νεότερο δραματολόγιο) στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ, 1961-67) και αργότερα στο Εθνικό Θέατρο (1968-78). Από τη δεκαετία του ’70 επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ηλεκτροακουστική μουσική, διαμορφώνοντας µια δική του οπτική για τη σύνθεση. Ονομάζει τη μουσική του «ιδεογραφική», υπονοώντας ότι οι «ιδέες» (καταστάσεις, αντικείμενα, αρχετυπικές μνήμες, συναισθήματα), που αποτελούν τον πρωταρχικό κόσμο του συνθέτη, πραγματώνονται σε ηχητικά – μουσικά μορφώματα (δίκην «ιδεογραμμάτων»- συμβόλων).

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα γράφει 9 ηλεκτροακουστικά και πολύτεχνα έργα: Τα Μυστικά Τραγούδια της Σιωπής (1970), Θρήνοι (1972), Εν Πυρί (α΄ γραφή 1972-73 για μαγνητοταινία∙ β΄γραφή, για τσέλο ή κόντρα μπάσο και μαγνητοταινία, 1973), Κουκλόκοσμος (1973), Αίμα (1975), Τα Μυστικά Τραγούδια της Μηχανής (1980), Μυστικά τραγούδια της Νύχτας ή Προς το Φως (1999) κ.ά. και µουσική για 18 αρχαίες τραγωδίες και για 35 έργα του κλασικού και νεότερου δραµατολογίου που παίχθηκαν σε ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις (Επίδαυρο και αρχαία ελληνικά θέατρα, Ιαπωνία, Ευρώπη, Αµερική) με αντιπροσωπευτικά δείγματα τα: Ιππόλυτος (ΚΘΒΕ, 1965), Τραχίνιαι, Πέρσες, Ορέστεια (Εθνικό Θέατρο, 1970, ’71-’72), Ιφιγένεια Εν Αυλίδι, Βάκχες (θ. Καισαριανής 1979, 1980), Βάκχες (άλλη γραφή) και Τρωάδες (για τα Χορικά της Ζουζούς Νικολούδη, 1998) κ.ά.

Έχει γράψει πάνω από 100 -µε ελληνότροπα στοιχεία- παιδικά τραγούδια. Η ενασχόλησή του από πολύ νωρίς με τη μουσική εκπαίδευση τον οδήγησε στη συνειδητοποίηση των σοβαρών προβλημάτων της μουσικής παιδείας στον τόπο μας, την οποία υπηρέτησε με πάθος από πλήθος θέσεων: σε
δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (1953-68), στο Κολλέγιο Αθηνών (1968-96), στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969-96), στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991-94), στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2002) κ.α.

Υπήρξε εισηγητής του αναλυτικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας για τη μουσική εκπαίδευση στα γυμνάσια και την Α΄ Λυκείου και επικεφαλής της ομάδας συγγραφής των αντίστοιχων βιβλίων μουσικής του ΟΕΔΒ, βασικός εισηγητής του θεσμού των Μουσικών Σχολείων και πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του πρώτου Μουσικού Γυμνασίου της χώρας στην Παλλήνη καθώς και προεδρεύων ή μέλος σε πολλές ομάδες εργασίας του ΥΠΠΟ και του υπουργείου Παιδείας για ζητήματα χορωδιακής ανάπτυξης, μουσικής και πολύτεχνης αισθητικής παιδείας.
Ασχολήθηκε με την ηχητική «χαρτογράφηση» της Ελλάδας (καταγραφή ηχητικού και μουσικού υλικού ανά περιοχές) ενώ από το 1956 ως το 1998 έκανε πολλές εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία παρουσιάζοντας την έντεχνη (κυρίως ελληνική) μουσική και θέματα μουσικής παιδείας.

Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας από την ίδρυσή του (1979-2004), Πρόεδρος του Ιδρύματος Χουρµουζίου-Παπαϊωάννου (2000-04), Πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (2002-04) και µέλος των ∆.Σ. του ΕΣΣΥΜ, του Ελληνικού Μουσικού Κύκλου και της Εταιρείας Φίλων Σκαλκώτα.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη