frear

2+2+1 προτάσεις του Νίκου Μαθιουδάκη από το 2014

ΒΙΒΛΙΟ

1. Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Άπαντα τα πεζά, (μφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης), Εκδόσεις Πατάκη.

Τα άπαντα πεζά κείμενα του Χ. Λ. Μπόρχες επανακυκλοφορούν σε δύο τόμους στην εξαιρετική μετάφραση του Αχ. Κυριακίδη, προσφέροντας μια εκ νέου ανάγνωση των μπορχικών διηγημάτων και φανερώνοντας αντάξια ότι ο Aργεντινός συγγραφέας θεωρείται ένας από τους µεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα –παρά το γεγονός ότι δεν τιμήθηκε ποτέ με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το πολυεπίπεδο και πολυπρισματικό του έργο εκτείνεται σε θεματολογία αναφορικά με τη ζωή και τον θάνατο και τις αντανακλάσεις τους, τη λήθη και τη μνήμη, τον χρόνο, τον φυσικό κόσμο, την ανθρώπινη ύπαρξη και το ανείπωτο μυστήριο που “περιβάλλει” τον άνθρωπο, καθώς και άλλα θέματα που αναπτύσσονται σε ένα μεγάλο αριθμό διηγηματικών ιστοριών, συνοψίζοντας τη σκέψη και τη διανόηση του μεγάλου αυτού δημιουργού. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τις συλλογές Παγκόσμια ιστορία της ατιμίας, Μυθοπλασίες, Το Άλεφ και ένα αφήγημα από τη συλλογή δοκιμίων Ιστορία της αιωνιότητας, ενώ ο δεύτερος τις συλλογές Η αναφορά του Μπρόουντι, Το βιβλίο από άμμο, Η μνήμη του Σαίξπηρ και διάφορα άλλα μικρά πεζά, όνειρα και παραβολές από μεικτές συλλογές. Σημειώνεται καταληκτικά πως και οι δύο τόμοι συνοδεύονται από εκτενείς σημειώσεις του μεταφραστή, λεξικό κυρίων ονομάτων, τοπωνυμίων και τίτλων έργων, καθώς και γλωσσάριο.

2. Αύγουστος Κορτώ, Αυτογονία, εκδ. Ποταμός.

Αυτογονία είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Α. Κοκτώ που σημασιολογικά δύναται να ερμηνευθεί ως «τη δημιουργία, τον σχηματισμό του εαυτού». Το έργο είναι μελόδραμα, χωρισμένο σε δεκαπέντε εικόνες· πρόσωπα και πράγματα δια-λέγονται και δια-πλέκονται θεατρικά αναδεικνύοντας διακειμενικές ποιητικά εκφάνσεις των χαρακτήρων του έργου. Και όπως δηλώνει ο ίδιος ο συγγραφέας το «κείμενο της εμμονικής του νιότης» φανερώνει ιδιοτύπως καυστικά τη θέση της Ζωής απέναντι στον Θάνατο, ψηλαφώντας το αιώνιο μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΘΕΑΤΡΟ

1. Γιοι και κόρες σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού.

Μια παράσταση-ντοκουμέντο που ανέβηκε το 2014 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου –για τρίτη χρονιά– με 80 συνεντεύξεις που πήραν πέντε νέοι ηθοποιοί από ηλικιωμένους, από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν μια ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους. Το κείμενο της παράστασης (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σοκόλη) βασίζεται σε αφηγήσεις αληθινών περιστατικών, τα οποία διαδραματίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και παράλληλα με μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Δίκαια ο Γ. Καλαβριανός απέσπασε φέτος το βραβείο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» Δραματουργίας Ελληνικού Έργου για το συγκεκριμένο έργο το οποίο, με λόγο εξαιρετικά ευρηματικό και παραστασιακά θαυμάσιο, αναφέρεται στην «αναζήτηση της ευτυχίας».

2. Άμλετ, σε σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη.

Μια παράσταση που ανεβαίνει τώρα στο Θέατρο Πορεία με εννέα νέους ταλαντούχους ηθοποιούς οι οποίοι –υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Χ. Θεοδωρίδη– δημιουργούν ένα μετρικά και ρυθμικά άψογο αποτέλεσμα. Κίνηση, ρυθμός και φυσικά ο λόγος αναδεικνύονται αρμονικά, φωτίζοντας για άλλη μια φορά το πασίγνωστο δράμα του Άμλετ διά χειρός Σαίξπηρ. Το κείμενο της παράστασης (κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική) βασίζεται σε μια σύγχρονη μετάφραση της Ιζαμπέλας Κωνσταντινίδου που προσεγγίζει τον σαιξπηρικό λόγο με απίστευτο σεβασμό, αποδίδοντας τις λέξεις με την πραγματική και διαχρονική τους ποιητικότητα. Ο συνδυασμός παράστασης και λόγου αποτελεί σημείο θεατρικό άξιο προς θέαση για οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ενδιαφερόντων.

ΜΟΥΣΙΚΗ

1. To Be Safe.

«Για να είναι ασφαλής/ές» είναι ο τίτλος του δεύτερου προσωπικού δίσκου –μιας ανεξάρτητης παραγωγής– της Ελένης και της Σουζάνας Βουγιουκλή οι οποίες υπογράφουν τους στίχους και τη μουσική. Blues ελληνικά με λιτά δωρικά στοιχεία που ταξιδεύουν τον νου και την καρδιά σε δρόμους ρεμπέτικους με ιδιότυπα μυστηριακά φωνητικά βαλκανικών ήχων. Μια παραγωγή γέννημα θρέμμα της Ελλάδας την Εποχή της κρίσης, εμπνευσμένη από τα ακατάλυτα δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια.

[Φωτογραφία του Γιώργου Μακράκη.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη