frear

Για τον «Σύμβουλο του βασιλιά» του Μάκη Τσίτα – γράφει η Τούλα Ρεπαπή

Μάκης Τσίτας, Ο σύμβουλος του βασιλιά, Εικονογράφηση: Μαιρηλία Φωτιάδου, Μεταίχμιο, Αθήνα 2023.

Ο Αλμεδόρ, ο σοφός σύμβουλος του βασιλιά, την ημέρα που γινόταν εκατό ετών, πέθανε. Ο βασιλιάς λυπήθηκε πολύ ωστόσο κινήθηκε άμεσα για την εξεύρεση νέου σύμβουλου. Ήξερε πόσο σημαντικό είναι να έχει δίπλα του έναν σοφό και τώρα με την πρόταση συνεργασίας του γειτονικού βασιλιά, τον χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ. Δεν ήξερε αν έπρεπε να τη δεχθεί και έτσι κάλεσε στην κεντρική πλατεία όλους τους υπηκόους του και ζήτησε την δική τους συμβουλή. Όλοι, είπαν ΝΑΙ εκτός, ενός ψηλού και αδύνατου νέου που βροντοφώναξε ΟΧΙ!

Αυτό εντυπωσίασε τον βασιλιά και επειδή κατάβαθα δεν είχε καλή γνώμη για τον γείτονά του, υιοθέτησε αμέσως το ΟΧΙ σαν απάντηση και τελικά βγήκε κερδισμένος. Ύστερα κι από άλλες δύο επιτυχημένες ΟΧΙ απαντήσεις του νεαρού, ο βασιλιάς τον θεώρησε σοφό, τον ονόμασε σύμβουλό του και τον εγκατέστησε στο παλάτι, για να τον συμβουλεύει, όταν χρειάζεται.

Με τον καιρό, το σταθερό ΟΧΙ, σαν απάντηση του σοφού συμβούλου, οδήγησε τον βασιλιά σε λανθασμένες αποφάσεις, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα…

Ο Μάκης Τσίτας στο νέο βιβλίο με απλότητα και ταυτόχρονα παραμυθένια αφήγηση προβάλλει ένα σοβαρό θέμα. Αυτό του επηρεασμού της γνώμης μας, από αμφιβόλου αξίας ανθρώπους, εντοπίζοντας και τη δική μας ευθύνη, λόγω έλλειψης ενημέρωσης και γνώσεων, αδυνατώντας ν’ αμφισβητήσουμε και ν’ απορρίψουμε λανθασμένες συμβουλές και υποδείξεις.

Είναι δύσκολη η σύλληψη αυτού του θέματος, που απευθύνεται σε παιδιά και δυσκολότερη η απλότητα και ουσιαστική, γεμάτη παιδική αθωότητα, αποτύπωσή του, η οποία επιβάλλεται. Χρειάζονται έμπνευση, ταλέντο και πείρα συγγραφική, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γραφή του Μάκη Τσίτα και του επιτρέπουν απλά και κατανοητά να μεταφέρει την ουσία του μηνύματός του μέσα από ένα παραμύθι.

Έτσι, ο συγγραφέας, το διαμορφώνει επιτυχημένα σε ένα ευχάριστο παραμύθι, δίνοντας την ευκαιρία στους γονείς μέσα από αυτό να μιλήσουν στα παιδιά, για τις γνώσεις και την έρευνα που χρειάζεται να γίνεται για επιτήδειους ή αδαείς, που παρεμβαίνοντας σε αποφάσεις μας, μπορεί να τις επηρεάσουν επικίνδυνα. Παράλληλα, τους δίνει την ευκαιρία να μιλήσουν και για την ανάπτυξη της προσωπικής κρίσης, η οποία έξω από εντυπωσιασμούς της στιγμής, μελλοντικά θα τα οδηγήσει στις δικές τους σωστές ενήλικες αποφάσεις, προσθέτοντας τέλος και το ισχυρό μήνυμα της μη απόλυτης εμπιστοσύνης σε κάποιον που ο χρόνος δεν τον έχει εδραιώσει ακόμη στην κρίση μας.

Ο Μάκης Τσίτας, έχει πάντα μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στα παραμύθια. Κι ενώ τα λέει «παραμυθένια», ο σκοπός του είναι δεν είναι «και τώρα, όνειρα γλυκά…», αλλά κάθε φορά μεταφέρει ένα ουσιαστικό μήνυμα προστασίας στα παιδιά. Και μέσα από αυτό το επιπλέον προσόν, που χαρακτηρίζει σταθερά την «παραμυθένια» του γραφή, γίνεται απολαυστικός, ευφυής, ευφάνταστος και πολύ ελκυστικός, στην αφήγησή του.

Η εικονογράφηση της Μαιρηλίας Φωτιάδου, έξυπνη, χαρούμενη και εμπνευσμένη, ζωντανεύει στην ιστορία το πνεύμα και τη διάθεση του συγγραφέα και γίνεται μια δεύτερη εικονογραφημμένη αφήγηση. Εικόνες, παραμυθένιας εποχής, διακριτικές, γεμάτες αθωότητα και χιούμορ κοσμούν τις σελίδες και μορφοποιώντας πρόσωπα και τόπους, ενδυναμώνουν την υπόθεση παραμένοντας στο μυαλό μικρών και μεγάλων, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και την επιτυχημένη και αλληλοεμπνευσμένη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου.

Ο σύμβουλος του βασιλιά είναι ένα βιβλίο που θα κρατήσει πολύ ευχάριστη συντροφιά στους μικρούς, αλλά και στους μεγαλύτερους αναγνώστες, γιατί μικροί και μεγάλοι αναζητάμε την ομορφιά ενός παραμυθιού, επειδή κατάβαθα, όλοι είμαστε παιδιά.

⸙⸙⸙

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Ζωγραφική: ©Akira Kusaka. Δείτε τα περιεχόμενα του δέκατου ηλεκτρονικού μας τεύχους εδώ.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη