frear

Μια πικραλίδα για τον κύριο Ρόμπινσον – του Απόστολου Καλουδά

Ο κύριος Πίτερ Ρόμπινσον, Διευθύνων Σύμβουλος και μεγαλομέτοχος της εταιρίας Ιμπόρτ Εξπόρτ Ιντερατλάντικ Κόμπανυ, βλέπει επί τρεις νύχτες το ίδιο όνειρο.

Είναι μαζί με άλλους σ’ ένα περίεργο αερόστατο. Ο θαλαμίσκος αντεστραμμένο ψηλό καπέλο, σαν αυτό που φορά στις επίσημες εμφανίσεις, αλλά τεράστιο. Αντί για μπαλόνι το αερόστατο έχει ένα επίσης τεράστιο χνουδωτό άνθος πικραλίδας, που είναι γνωστό και ως κλέφτης.

Ύστερα, ο κύριος Ρόμπινσον σκαρφαλώνει από τον θαλαμίσκο στη γιγάντια πικραλίδα και πιάνει ένα λεπτεπίλεπτο κλαδάκι της. Μια μικρή φούντα στην κορυφή του σαν ομπρέλα. Το κρατά και ρίχνεται στο κενό. Αμφιβάλλει αν θα υπερνικήσει τη βαρύτητα ή θα συντριβεί.

Ο κύριος Ρόμπινσον, τις τελευταίες βδομάδες, πνίγεται στο άγχος για την πορεία της επιχείρησης. Θα ήθελε να αποδεσμευτεί, γιατί βλέπει την επικείμενη πτώχευση και την εκτόξευση βαριών κατηγοριών εναντίον του.

Στα έξι του είχε ανακαλύψει, την Άνοιξη, στον μεγάλο κήπο της πατρικής βίλας πολλούς κλέφτες. Πετούσαν στον αέρα. Ονειροπολούσε ότι είχε γίνει μυρμήγκι, είχε πιαστεί από μια πικραλίδα και πετούσε κι αυτός, μακριά από κάθε πειθαρχία που του επέβαλαν και από κάθε τιμωρία. Είχε ξεχάσει αυτή την ανάμνηση. Τη θυμήθηκε με το όνειρο.

Αυτές τις μέρες, σκέφτεται διαρκώς με ποιον τρόπο θα μπορούσε να απεμπλακεί από την επιχείρηση. Δεν βρίσκει λύση.

Το τηλέφωνο κουδουνίζει και τον αποσπά από τις σκέψεις. Το νούμερο είναι γνωστό, ο αρχιλογιστής της εταιρίας. Σίγουρα θα ήθελε πάλι να μιλήσουν για τον επικείμενο κίνδυνο της πτώχευσης.

Ο κύριος Ρόμπινσον δεν σηκώνει το ακουστικό. Βγαίνει στο μπαλκόνι και κοιτάζει από τον όγδοο όροφο πέρα πάνω από τα γαλάζια βουνά. Και ύστερα κάτω, την άσφαλτο. Δυστυχώς υπάρχει βαρύτητα.

⸙⸙⸙

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Ζωγραφική: Bernard Buffet. Δείτε τα περιεχόμενα του πέμπτου ηλεκτρονικού μας τεύχους εδώ.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη