frear

Μαρκίζα – της Δήμητρας Πλουσίου

Τα καταστήματα ήταν στολισμένα, γιορτινά και ολόφωτα, αλλά ακόμη κλειστά. Φόρεσε τις παντόφλες της, φαγωμένες από τη χρήση, ξεθωριασμένο ροζ, έριξε πάνω της το παλτό της, συνθετική γούνα, από μέσα φόρεμα φτηνό με βαθύ ντεκολτέ –όπως τότε– έβαψε κατακόκκινα τα χείλη της και πέρασε γαλάζια σκιά στα μάτια της. Δε μπορούσε να βρει αυτό που έψαχνε. Ρωτούσε όποιον περαστικό έβρισκε: «Πού θα βρω εκείνο το κόκκινο φόρεμα με τα στρας, έχω παράσταση αύριο, θα ‘ρθουν τόσοι να με δουν, θα θυμώσει ο πελάτης. Να, έχω φράγκα, έχω να δώσω», έλεγε ξεδιπλώνοντας ένα μισοσκισμένο, στραπατσαρισμένο χαρτονόμισμα. Ήταν τόσο διαλυμένο, που ούτε καταλάβαινες πια την αξία του. Περπατούσε για ώρα, δεν ήξερε πού βρισκόταν. Όλα γύρω της ήταν κλειστά. Κάθισε να ξαποστάσει έξω από ένα μαγαζί με ρούχα. Η πινακίδα του, έτσι όπως αναβόσβηνε στα χρώματα του χρυσού και του κόκκινου, της άρεζε πολύ. Της θύμιζε τότε που ήταν πρώτο όνομα στη μαρκίζα.

«Κυρία τι κάνετε έξω μόνη τέτοια ώρα; Δε θα έπρεπε να είστε εδώ. Έχετε κάποιον να καλέσουμε;». Τους κοιτούσε στα μάτια περιμένοντας να της δώσουν το δώρο, σα μικρό παιδί. Τώρα μόνο την μάλωναν.

Έφτασα αρκετά γρήγορα. Είχα αποκοιμηθεί χωρίς να κλειδώσω την πόρτα. Έτσι βγήκε έξω. Αφού ευχαρίστησα τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, πήρα τη γιαγιά μου και κατευθυνθήκαμε στο φτωχικό μας.

«Πώς θα αγοράσω φόρεμα; Άσε που δεν έχουμε λεφτά. Γιατί είναι κλειστά τα μαγαζιά; Πώς θα ζήσω εγώ τώρα;» με ρωτούσε έντρομη. «Ούτε αυτό δε μπορώ να κάνω. Δεν έχω τίποτα πια».

«Γιαγιά έχεις εμένα», της είπα και τη φίλησα στο μάγουλο. Κοιτάξαμε και οι δυο μπροστά, καθώς το σκοτάδι απλωνόταν παντού γύρω μας.

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ.  Φωτογραφία: Jacques Henri Lartigue. Δείτε τα περιεχόμενα του πρώτου μας ηλεκτρονικού τεύχους εδώ.]

Πρόσθεσε το Φρέαρ στη λίστα του feed.ly: μία από τις καλύτερες επιλογές για την ανάγνωση feeds μέσω RSS.

follow us in feedly

Twitter

Πρόσθεσε το Φρέαρ στη λίστα του feed.ly: μία από τις καλύτερες επιλογές για την ανάγνωση feeds μέσω RSS.

follow us in feedly