frear

Για το «Βλαδιβοστόκ» του Κώστα Βραχνού – γράφει ο Κώστας Σιαφάκας

Τίτλος συλλογής διηγημάτων ή παράλογο επιφώνημα; Λέξη ή τραύλισμα απόγνωσης; Τοπωνύμιο ή γδούπος που δραπέτευσε από κάποιο συννεφάκι ενός τρομερού εικονογραφηγήματος; Η αμφιπρόσωπη ονομασία του νέου βιβλίου του Κώστα Βραχνού αποτελεί ερμηνευτικό κλειδί για το όλο εγχείρημά του, καθότι αυτό κινείται –ενίοτε ελίσσεται– ανάμεσα στον χονδροειδή σαρκασμό της ζωής και του λόγου και στην πικρή και σκληρή παραδοχή της ματαιότητάς τους, που συνοδεύει τη –και συνοδεύεται από τη– νευρική και, ταυτόχρονα, δύσκαμπτη καθημερινότητα.

Βιβλίο που υπενθυμίζει ότι το γέλιο είναι ο φόρος που εισπράττει η θλίψη και ότι η πηγαία χαρά της ανάγνωσης είναι το αντίβαρο της πιο μάταιης δραστηριότητας: της γραφής. Θα το απολαύσετε, είναι σίγουρο, αλλά, συγχρόνως, θα τσιμπηθείτε από έναν οίστρο που δεν αστειεύεται.

Συγγραφέας που ομιλεί ολομόναχος, όπως τον έχει δασκαλέψει το σινάφι του: ο Κάφκα, ο Μπλέχερ, ο Μπέρνχαρντ, ο Χαρμς, ο Βιτκάσι, ο Μπέκετ, ο Παπαδημητρακόπουλος, ο φίλος του ο Παλαβός και πολλοί άλλοι. Ωστόσο, το παραμιλητό του(ς) γίνεται αντίλαλος που διατρέχει το στενότατο, απύθμενο πηγάδι της ύπαρξης. Μια ευτυχία με αναφιλητά: να νομίζεις ότι έφτασες στον πάτο και ποτέ να μη φτάνεις…

Μετά το «Πρώτα ο Θεός» ο συγγραφέας επιστρέφει με μεγαλύτερο θράσος αλλά ακόμα μεγαλύτερη πίστη στη λογοτεχνία. Χιούμορ, σασπένς, κωμικοτραγικά περιστατικά και αλλόκοτες (ανα)τροπές. Ένας Κύκλωπας κλείνει επιδοκιμαστικά το μάτι στον Κώστα Βραχνό για το νέο του βιβλίο, ένα ταξίδι το οποίο επ’ ουδενί πρέπει να χάσετε.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη