frear

Το μαγιό – της Ελένης Καραγιάννη

Λαϊκή σήμερα. Από το πρωί πήρε τους δρόμους, σχεδόν ξημέρωμα, σέρνοντας με θόρυβο πίσω της το καρότσι για τα ψώνια. Να προλάβει να αγοράσει τα ζαρζαβατικά όλης της βδομάδας πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες και την ταράξουν πάλι τα πόδια της στον πόνο.

Κι εκεί που διαλέγει προσεκτικά μία μία τις μελιτζάνες για τα παπουτσάκια, πέφτει το μάτι της στην πραμάτεια του διπλανού πάγκου. Μαγιό. Μόνο με ένα ευρώ! Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδε τη θάλασσα; Ούτε που θυμάται. Πλήρωσε το πρώτο μαγιό που τράβηξε από έναν πολύχρωμο σωρό και το ‘κρυψε κατακόκκινη μέσα στη σακούλα με τα φασολάκια.

Βιαστική γύρισε πίσω. Συγύρισε το σπίτι. Έστησε το φαγητό στη φωτιά και αναζήτησε τη δροσιά της κρεβατοκάμαρας για να ξεκουράσει τα πρησμένα, γεμάτα κιρσούς πόδια της. Ξάπλωσε στο κρεβάτι και άπλωσε δίπλα της το μαγιό. Δεν είχε σκοπό να το φορέσει. Σιγά μη χωρούσε άλλωστε σ’ αυτό το πραγματάκι. Ήθελε μόνο να θυμηθεί.

Ήθελε να θυμηθεί τότε που ήταν ακόμη νέα, όμορφη, ποθητή, τότε που τα βάσανα τα δικά της και του κόσμου όλου δεν είχαν αρχίσει να ξεχειλώνουν το σώμα και την ψυχή της. Έκλεισε τα μάτια και έσφιξε το ύφασμα ανάμεσα στα δάχτυλά της. Σαν να άκουσε τον ήχο των κυμάτων, ένιωσε το δροσερό νερό στα ακροδάχτυλα των ποδιών της και τη θαλασσινή αύρα στη βάση του λαιμού της. Είδε τα παιδιά της μωρά να παίζουν με τα κουβαδάκια τους στην παραλία και τον άντρα της να της χαμογελά με τρυφερότητα και στοργή. Όμορφα καλοκαίρια! Ξέγνοιαστα καλοκαίρια! Ευτυχισμένα καλοκαίρια!

Αύριο κιόλας θα το πλύνει στο χέρι με μία γερή δόση μαλακτικού, να φύγει η κινεζίλα από πάνω του και θα το τακτοποιήσει όμορφα όμορφα στο συρτάρι δίπλα στα εσώρουχά της. Τζάμπα πράμα, σκέφτηκε. Ένα ευρώ για μαγιό. Ένα ευρώ για αναμνήσεις…

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Zωγραφική: Παναγιώτης Τέτσης. Δείτε τα περιεχόμενα της έντυπης έκδοσης εδώ.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη