frear

Νίνα – της Έμμας Τσιβρά

Κάθε χρόνο από τις αρχές Δεκέμβρη, μη σου πω από τα μέσα Νοέμβρη, η ίδια μουρμούρα. Πότε θα στολίσουνε το δέντρο. Ο πατέρας της έκανε πως δεν άκουγε. Βαριόταν τη διαδικασία. Να κατέβει στην αποθήκη. Ν’αρχίσει να μετακινεί κούτες. Άσε τη σκόνη. Η μάνα της τη συμμεριζότανε. Όμως η Νίνα δεν ήταν πια παιδάκι. Κόντευε τα σαράντα και ζούσε ακόμα με τους γονείς της.

Τα Χριστούγεννα ήταν η αγαπημένη της γιορτή. Δεν έχανε με τίποτε την τελετουργία του στολισμού του δέντρου. Έτσι κι απόψε. Διάλεξε πρώτα παλιά τζαζ χριστουγεννιάτικα τραγούδια για να φτιάξει ατμόσφαιρα.

Ύστερα άρχισε να συναρμολογεί τα κομμάτια. Το αγαπούσε αυτό το δέντρο. Το είχε στολίσει τόσες φορές. Υπήρχαν μπάλες με ιστορία. Τις ακουμπούσε με τρυφερότητα. Βλέπεις ήταν εύθραυστες. Δεν ήταν σαν τις καινούριες, που πέφτουν κάτω χοροπηδώντας, χωρίς να σπάνε. Ιδιαίτερα αγαπούσε εκείνη τη μεγάλη. Τη γαλάζια. Ενθύμιο αλλοτινής εποχής.Τελευταίο στολίδι το αστέρι,ψηλά. Κληρονομιά από τα παιδικά χρόνια της μαμάς. Τώρα πήραν σειρά τα λαμπάκια. Το καλύτερό της. Τα άναψε, τα ρύθμισε κι εκείνα άρχισαν ν’αναβοσβήνουν σαν τρελά.

Την πλημμύρησε μια ανεξήγητη νοσταλγία. Έγειρε αναπαυτικά στο βελούδινο καναπέ και κάρφωσε το βλέμμα της απέναντι.

Κοιτούσε για ώρα πολλή το χριστουγγενιάτικο δέντρο, ώσπου στο κέντρο μιας μεγάλης γυαλιστερής μπάλας, είδε να καθρεφτίζεται το πρόσωπό της. Λίγο μακρόστενο. Λίγο πεπλατυσμένο. Ανάλογα το φωτισμό. Στην αρχή της φαινόταν αστείο. Όσο περνούσε η ώρα δεν αναγνώριζε τον εαυτό της. Σαν να ήταν μια άλλη. Μια γυναίκα ρυτιδιασμένη την κοιτούσε παράξενα. Την ρωτούσε συνέχεια τι γύρευε εκεί μέσα.

Η Νίνα για δευτερόλεπτα ανοιγόκλεισε τα μάτια της τρομαγμένη. Όνειρο ήταν. Η φωνή της μαμάς της την επανέφερε στην πραγματικότητα. Το τραπέζι ήταν έτοιμο.

Σηκώθηκε σαν υπνωτισμένη. Πήρε το παλτό της από την κρεμάστρα. Άνοιξε την πόρτα και βγήκε έξω στο αγιάζι, χωρίς να πει λέξη.

Ψιλόριχνε χιονόνερο…


Πρώτη δημοσιευση. Το Φρέαρ δημοσιεύει και φέτος τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες σας. Δείτε τις λεπτομέρειες εδώ και στείλτε μας τη δική σας.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη