frear

Έξι στιγμές του 2017 – επιλέγει η Εύη Γεροκώστα

(Ωραία) χαμένη στη μετάφραση;
Αφηγούμαι όπως γράφω.
Γράφω όπως μεταφράζω.
Μεταφράζω όπως αφηγούμαι.
Και τις μεταφράσεις μου τις δοκιμάζω πάντα φωναχτά.

Το 2017 είχα την τύχη να μεταφράσω βιβλία ζηλευτά. Τα χάρηκα όταν τα δούλεψα, τα χαίρομαι τώρα που τα ξαναδιαβάζω και τα μοιράζομαι.

Ιστορίες σαν αυτές που αγαπάω. Ιστορίες χωρίς ηλικία.

Οι έξι στιγμές του 2017

Μαντάμ Μπατερφλάι
Μπενζαμέν Λακόμπ
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

«Ήταν μικροκαμωμένη και το σώμα της έμοιαζε με μεταξένια κλωστή. Σχεδόν εξωπραγματική. Μέσα από τα μακριά μανίκια της διακρίνονταν τα λεπτά χέρια της. Φορούσε ένα ροζ κιμονό κεντημένο με γαλάζιες, μαύρες και χρυσές πεταλούδες. Κατευθύνθηκα προς το μέρος της. Εκείνη αισθάνθηκε τα μάτια μου επάνω της και τότε αντίκρισα το ομορφότερο πρόσωπο που είχα δει ποτέ μου. Μια κούκλα με αψεγάδιαστο οβάλ πρόσωπο. Κατάλαβα αμέσως ότι την είχα διαλέξει. Αυτή η πεταλούδα που πετάριζε χαριτωμένα θα γινόταν δική μου κι ας κινδύνευε να χάσει για πάντα τα φτερά της.»

Λιμπρέτο βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι και στο βιβλίο του Πιερ Λοτί Η κυρία Χρυσάνθεμο. Ο καταξιωμένος εικονογράφος Μπενζαμέν Λακόμπ παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ανάγνωση αυτής της υπέροχης ιστορίας αγάπης.

Κι αυτό το βιβλίο-έργο τέχνης, με την εντυπωσιακή νωπογραφία που ξεδιπλώνεται σε μήκος 8 μέτρων, την ιστορία τη λέει όπως είναι στ’ αλήθεια –καθαρή, χωρίς περιττά στολίδια, χωρίς «στρογγυλεμένο» τέλος. Και το μυαλό γεμίζει γαλάζιες πεταλούδες…

H Λούνα και το γαλάζιο δωμάτιο
Μαγκνταλένα Γκιράο Ζιλιέν, Κριστίν Νταβενιέ
Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός

Η Λούνα είναι ένα ήσυχο παιδί, τόσο ήσυχο που οι μεγάλοι ανησυχούν όταν τη βλέπουν να κάθεται μόνη και να ονειροπολεί.

Της αρέσει πολύ να πηγαίνει στο σπίτι της γιαγιάς της.

Μόλις εκείνη αποκοιμιέται, η Λούνα μπαίνει στα γαλάζια σχέδια της ταπετσαρίας που είναι κολλημένη στον τοίχο του δωματίου και μας παίρνει μαζί της στα φανταστικά ταξίδια της.

Μαζί με τη Λούνα μπαίνει στην ταπετσαρία κι όποιος ανοίγει το βιβλίο. Γαλάζιο και κόκκινο ταξίδι με γεύση μπισκότου.

Η πυραμίδα των ζώων
Κλεά Ντιεντονέ
Εκδόσεις Κόκκινο

Σήμερα ο τσαλαπετεινός γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του. Εκατοντάδες φίλοι του από κάθε γωνιά του κόσμου έχουν έρθει για να του ευχηθούν.

Όλα τα ζώα είναι εδώ! Ανέβηκαν το ένα πάνω στο άλλο και σχημάτισαν μια τεράστια πυραμίδα από γούνες και φτερά.

Το βιβλίο ξεδιπλώνει, ξεδιπλώνει… ποιος μπορεί να βρει 12 ζώα με λέπια, 2 ζώα με αγκάθια, 9 ζώα με μεγάλα αυτιά, 49 ζώα με φουντωτή ουρά, 14 πολύχρωμα ζώα, 3 ζώα με χαυλιόδοντες, 4 ζώα με προβιά, 9 ζώα με χαίτη, 4 ζώα με μεγάλα πόδια και 10 ασπρόμαυρα ζώα…;

Μια σειρά από ατυχή γεγονότα
(Η κακή αρχή, Το δωμάτιο με τα ερπετά, Το φαρδύ παράθυρο)
Λέμονι Σνίκετ
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

«Αγαπητέ αναγνώστη, λυπάμαι ιδιαίτερα που πρέπει να σου ομολογήσω ότι η ανάγνωση του βιβλίου που κρατάς στα χέρια σου θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Αυτό το βιβλίο αφηγείται τη θλιβερή ιστορία τριών πολύ άτυχων παιδιών. Είναι τα αδέλφια Μποντλέρ, που αν και τρισχαριτωμένα και έξυπνα, η ζωή τους είναι γεμάτη βάσανα και συμφορές.Από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, όπου τα παιδιά βρίσκονται στην παραλία και μαθαίνουν τα τραγικά νέα, οι καταστροφές συνεχίζονται μέχρι την τελευταία… Εγώ ανέλαβα τη δύσκολη αποστολή να καταγράψω αυτές τις θλιβερές ιστορίες. Εσύ όμως έχεις την επιλογή ν’ αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου αυτή τη στιγμή και να διαβάσεις κάτι άλλο, πιο ευχάριστο – αν φυσικά προτιμάς κάτι τέτοιο. Με βαθιά εκτίμηση, Λέμονι Σνίκετ.»

Αυτή τη διάσημη σειρά βιβλίων δεν την είχα διαβάσει όταν μεταφράστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δεκαπέντε χρόνια πριν –ίσως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για μένα. Τη διάβασα λίγο πριν αρχίσω να τη μεταφράζω. Ο έρωτας ήταν (σχεδόν) κεραυνοβόλος.

*****

[Όπως κάθε χρόνο, από τα Χριστούγεννα μέχρι και το τέλος των γιορτών δημοσιεύουμε τις λίστες των συνεργατών μας για τα δικά τους αγαπημένα από τη χρονιά που φεύγει: καταγράφονται βιβλία, μουσικές, ταινίες, παραστάσεις, ό,τι μας άρεσε απ’ το έτος που πέρασε. Δεν πρόκειται για λίστες με “τα καλύτερα του 2017” –τα πνευματικά γεγονότα δεν μπορεί να κατατάσσονται με τέτοιο τρόπο–, αλλά γι’ αυτά που κατά την υποκειμενική κρίση των γραφόντων αξίζει ίσως να προσεχτούν περισσότερο.]

Δείτε τα περιεχόμενα της έντυπης έκδοσης εδώ.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη

%d bloggers like this: