frear

Μια Παγωμένη Μπύρα – της Αλεξάνδρας Κωνσταντιδέλλη

«Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι τους θερμότερους μήνες του χρόνου διαπράττονται τα πιο ειδεχθή εγκλήματα. Δεν είναι τυχαία η διατύπωση του «θερμικού νόμου της εγκληματικότητας» από τον Quetelet». Το άρθρο φαινόταν πολύ ενδιαφέρον, όμως δυσκολευόταν να το διαβάσει. Ο ιδρώτας από το μέτωπό του είχε κυλήσει ως τα μάτια του. Τον έτσουζαν. Ήταν κι άυπνος τρία βράδια. Αυτή η ζέστη δεν τον άφηνε να κλείσει μάτι. Δίπλωσε την εφημερίδα και την κούνησε σα βεντάλια μπροστά στο πρόσωπό του. Ύστερα την τσαλάκωσε και και την πέταξε στο ξεραμένο γρασίδι του κήπου. Μπήκε στο σπίτι, άρπαξε τα κλειδιά του και βγήκε στο δρόμο. Μια παγωμένη μπύρα στο καφενείο φαινόταν καλή ιδέα.

Η γειτονιά του φάνηκε αφύσικα ήσυχη. Προσπάθησε να θυμηθεί εάν ήταν κάποια αργία. Κοίταξε γύρω του τα κλειστά μαγαζιά και ξεκούμπωσε τα δύο πρώτα κουμπιά του λινού του πουκάμισου. Λίγο πριν φτάσει στο τέλος του δρόμου, δύο αστυνομικοί εμφανίστηκαν μπροστά του. Τον άρπαξαν από τους ώμους και τον κόλλησαν στον τοίχο μιας πολυκατοικίας. «Τί συμβαίνει;!», τους φώναξε. Τον κράτησαν ακινητοποιημένο και τον έψαξαν από την κορυφή ώς τα νύχια. Τον έβαλαν να αδειάσει τις τσέπες του. «Για ποιο λόγο αψηφάς την απαγόρευση;», τον ρώτησαν. «Ποιά απαγόρευση;», απάντησε. «Μην το παίζεις ανίδεος! Ανακοινώθηκε από όλα τα ΜΜΕ. Από σήμερα ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας τις ημέρες που η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς». Τους κοίταξε σαστισμένος. Παρατήρησε πως παρότι και οι δύο φορούσαν τις μακρυμάνικες στολές τους και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους , έμοιαζαν ανεπηρέαστοι από την υψηλή θερμοκρασία. Ούτε ένας κόμπος ιδρώτα κάτω από τα γείσα των πηληκίων τους.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν σημειωθεί δύο εγκλήματα πάθους και ένας φόνος για περιουσιακές διαφορές. Ο κατ’ οίκον περιορισμός έχει σκοπό την προφύλαξη των πολιτών από τα άγρια ένστικτα που γεννά η αφόρητη ζέστη», είπε ο ένας αστυνομικός. «Εσύ που στέκεσαι αυτή τη στιγμή πάνω στην καυτή άσφαλτο, είσαι εν δυνάμει εγκληματίας», είπε ο δεύτερος και συνέχισε «Θα πρέπει να μετρήσουμε τη θερμοκρασία των πελμάτων σου. Εάν ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα θα συλληφθείς». Έκανε να ξεφύγει όμως τον ξάπλωσαν στο πεζοδρόμιο. Άρχισε να κλωτσάει στον αέρα την ώρα που προσπαθούσαν να του βγάλουν τα παπούτσια.

Τον ξύπνησε η κόρνα ενός φορτηγού που περνούσε στο δρόμο. Σηκώθηκε από τη μπαμπού καρέκλα και μάζεψε την εφημερίδα από το γρασίδι. Μπήκε στο σπιτι, άρπαξε τα κλειδιά του και βγήκε στο δρόμο. Μια παγωμένη μπύρα στο καφενείο φαινόταν καλή ιδέα.


[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Όλο τον Ιούλιο δημοσιεύουμε κείμενα για τον καύσωνα. Στείλτε κι εσείς το δικό σας!]

Δείτε τα περιεχόμενα της έντυπης έκδοσης εδώ.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη