frear

Φτάνει ένα! – της Ισμήνης Αλεξοπούλου

Τι συμβαίνει τώρα τελευταία στους τοίχους μας; Και δε μιλώ για τα σοβατισμένα ντουβάρια πίσω απ’ τα οποία ζούμε. Αναφέρομαι στις σελίδες εκείνες, που εξελληνίσαμε, παρόλο που το λεξιλόγιό μας συνεχίζει να είναι —κατά ένα μεγάλο του ποσοστό— αγγλικό. «Τοίχο» αποφασίσαμε να ονομάσουμε αυτό που ο, ζάμπλουτος πλέον, Μαρκ Ζ. πρώτος αποκάλεσε wall. Γιατί προτιμούμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη selfie, όπως είναι, και να κάνουμε like στους διαδικτυακούς φίλους μας, αλλά το wall είναι «τοίχος».

Τελευταία παρατηρείται μια κάποια μετατόπιση στο θέμα διαδίκτυο. Εκεί που κάποτε το πρόβλημα ήταν η υπερβολική χρήση της αγγλικής, βλέπουμε τώρα μια υπερβολική χρήση συμβόλων. Μην το πάτε στην ποίηση, όμως. Όχι, δεν μεταμορφωνόμαστε σε ποιητές, όσο και να το θέλουμε. Μιλώ απλώς για τα σημεία στίξης, που κάποτε είχαν ξεχαστεί και που τώρα τείνουν να αντικαταστήσουν ολόκληρες προτάσεις και συλλογισμούς. Πιστέψτε με, δεν χρειάζονται πέντε θαυμαστικά για να καταλάβω πως κάτι σας άρεσε. Ειδικά όταν αυτά τα θαυμαστικά δεν έχουν πίσω τους ούτε μία λέξη. Ξεχάσαμε τα ελληνικά, έπειτα το ρίξαμε στα αγγλικά, τώρα ξεμείναμε από λέξεις;

Δε φτάνει που αναλωνόμαστε στον διαμοιρασμό μουσικών βίντεο, αποφθεγμάτων και χαριτωμένων γατιών, ξαφνικά παρατηρούμε τους «τοίχους» μας να γεμίζουν με σημεία στίξης και δη θαυμαστικά που κόβουν την ανάσα. Αν το ένα θαυμαστικό έχει σκοπό να δηλώσει θαυμασμό, έκπληξη, ενθουσιασμό, πόσο περισσότερο θέλετε να ενθουσιαστούμε; Μία, δυο, τρεις, τέσσερις φορές… Σε λίγο θ’ αρχίσουμε να λιποθυμάμε πάνω στα πληκτρολόγια πανικόβλητοι, σαν τις κατσίκες.

Και μερικές υπενθυμίσεις: 1. Τα αποσιωπητικά είναι τρία. Μόνο. Όχι δύο, αλλά ούτε και τέσσερα. 2. Ένα ερωτηματικό φτάνει για να αντιληφθούμε απορία. 3. Υπάρχει ξεχωριστό σύμβολο για τα εισαγωγικά. Αναζητήστε το κάπου αριστερά απ’ το enter. Δεν λέγονται «αφτάκια» και δεν είναι δυο τόνοι κολλητοί ο ένας με τον άλλο. 4. Το κόμμα είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη