frear

Αρχίζει αύριο το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης ξεκίνησε την πορεία του το 2013, όταν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Λάρισα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, ενω λίγες ημέρες μετά τη διοργάνωση, δημιουργήθηκε και το online λογοτεχνικό περιοδικό (και εκδόσεις) Θράκα.

Εδώ και 8 χρόνια η Θράκα διοργανώνει με συνέπεια το Φεστιβάλ, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια στη διεξαγωγή του συνεργάζεται και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και άλλων φορέων. Από την ημερομηνία της πρώτης διοργάνωσης το 2013 μέχρι και σήμερα, έχει αναπτυχθεί οργανικά διευρύνοντας τις δράσεις, τις συνεργασίες, τις εκδηλώσεις αλλά και το κοινό του, πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Στόχος υπήρξε από την πρώτη στιγμή η συγκέντρωση νέων ταλαντούχων ποιητικών φωνών σε σύμπραξη με ήδη αναγνωρισμένους ποιητές· μια συνάντηση που θα αποδεικνυόταν δημιουργική, συνδυάζοντας ενθουσιασμό, δυναμισμό και εμπειρία και θα έφερνε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον στον πολιτισμό και στην ποίηση.

Η άμεση ανταπόκριση των ποιητών από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, η διάδοσή του και το αγκάλιασμα από την πόλη της Λάρισας σφραγίζουν αυτή την οχτάχρονη πορεία, με κύριο χαρακτηριστικό την πρωτοφανή προσέλευση του κόσμου, που γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν αναλογιστούμε ότι αφορά ένα μη μαζικό είδος τέχνης, όπως είναι η ποίηση.

Σε αυτή του την πορεία το Φεστιβάλ διευρύνεται κάθε χρόνο σε διάρκεια, ποιότητα και περιεχόμενο. Χαρακτηριστικό είναι πως ξεκίνησε ως μονοήμερο, στη συνέχεια έγινε διήμερο, έπειτα τετραήμερο και τα τελευταία δύο χρόνια διαρκεί 5 με 7 ημέρες. Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο, το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με ποιητικές βραδιές, performances, διαδραστικότητα τεχνών και κοινωνικές δράσεις σε σύνδεση πάντα με την ποίηση και τον πολιτισμό. Σημαντικό είναι επίσης το άνοιγμα που έγινε πολύ γρήγορα και πέρα από το τοπικό επίπεδο, αφού κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αφιερώματα σε μία τιμώμενη πόλη ή περιοχή, από την οποία προσκαλούνται ποιητές στο Φεστιβάλ.

Τέτοιες περιοχές όλα αυτά τα χρόνια ήταν η Δράμα, νησιά του Αιγαίου, η Καβάλα, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος κ.α. Τα τελευταία δυο χρόνια έγινε και το διεθνές άνοιγμα του φεστιβάλ, καθώς συμμετείχαν σε αυτό Ευρωπαίοι ποιητές.

Η απαγγελία ποίησης σε μουσικές σκηνές και πολυχώρους με ακροατήρια των 200 και άνω ατόμων, η συνάντηση και η επαφή μεταξύ ποιητών διάφορων γενιών, χωρών και πολιτισμικών παραδόσεων, καθώς και η φιλοξενία που προσφέρουμε στους προσκεκλημένους ποιητές, έχουν γίνει θεσμός και δίνουν το στίγμα του φεστιβάλ, ανανεώνοντας κάθε φορά το ραντεβού για το επόμενο.

Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση, ως θεσμός, λειτουργεί υποστηρικτικά τόσο για την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας όσο και για την τοπική οικονομία, καθώς σε αυτήν εμπλέκεται ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών όπως, ξενοδοχεία εστιατόρια, φωτογράφοι, γραφίστες, σχεδιαστές, δημοσιογράφοι, μεταφραστές κ.λπ.

Πλέον το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης αποκαλείται από τα ΜΜΕ της Θεσσαλίας αλλά και από τους πολίτες της Λάρισας «το Φεστιβάλ ποίησης» και είμαστε χαρούμενοι για αυτό.

9ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ
9ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης Σύνδεση – Connection

Τιμώμενη χώρα Σλοβενία

Το φετινό Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, που διοργανώνουν οι εκδόσεις Θράκα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και την υποστήριξη των Δήμων Καρδίτσας και Τρικκαίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του πολιτιστικού φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός», λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθεί κοντά στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), αλλά σε ανοιχτούς χώρους από τις 23 ως 27 Αυγούστου.

Ξεκινώντας από τη Λάρισα και τον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου και περνώντας από όλες τις θεσσαλικές πρωτεύουσες (Βόλος, Μακρινίτσα Πηλίου [Art Café], Τρίκαλα [Θεατράκι Ληθαίου], Καρδίτσα [Αναψυκτήριο Παυσιλύπου]), θα καταλήξει στον θερινό κινηματογράφο στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα με απαγγελίες, απονομή του βραβείου «Μάκης Λαχανάς» και μια υπέροχη συναυλία του γνωστού τραγουδοποιού και τραγουδιστή Νίκου Ζιώγαλα.

Παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα “τρέχει” έκθεση του Σωματείου εικαστικών “8” στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων με τίτλο «ένα έργο για ένα ποίημα», στην οποία μέλη του Σωματείου εμπνέονται από ένα ποίημα και δημιουργούν για το 9ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης.

Συμμετέχουν: Δήμητρα Οικονόμου, Αθανασία Παπατζέλου, Κωνσταντίνος Δουλούδης, Αντιγόνη Καψάλη, Μαρίνα Γούλα, Πάρης Μακρής, Αναστασία Ταμπάκη, Ορέστης Κοτοπούλης, Μαρία Λαγού, Ευαγγελή Καραγγέλη, Μαρία Ελένη Θαλασσινού, Μαρία Ζησοπούλου, Αχιλλέας Ζάζος, Λιάνα Κρανιώτου, Ελένη Σαρλή, Στέλλα Κακάβα, Σοφία Ζαπίτη, Άρτεμις Διαμαντή.

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ είναι προσανατολισμένο σε μια θεματική μέσα από την οποία επιχειρείται το άνοιγμα σε νέους χώρους και ακροατήρια. Για το 2021, η κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ έχει τίτλο «Σύνδεση-Connection» και αναφέρεται στις πολλαπλές έννοιες της «σύνδεσης» και της συνέργειας, στην κοινωνική επανασύνδεση –που αποτελεί το ζητούμενο μετά την πανδημία–, στην αλληλεπίδραση, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, στη διασύνδεση ποιητών και λογοτεχνών από διαφορετικές χώρες και περιβάλλοντα και φυσικά στη σύνδεση της ποίησης με νέο αλλά και νεανικό κοινό.

Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος, με δεδομένο πως τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ είναι η Σλοβενία, προγραμματίζονται μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Σλοβενίας, διευρύνοντας τις γέφυρες που άνοιξε το «Ulysses Shelter», η άριστη σχέση και συνεργασία με την εταιρεία Συγγραφέων Σλοβενίας, αλλά και η συμμετοχή μας στην Έκθεση Βιβλίου της Λιουμπλιάνας (Σλοβενία 2019).

Να σημειωθεί ότι στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν 73 Έλληνες και11 ξένοι ποιητές, 18 εικαστικοί, 3 μουσικοί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 23 Αυγούστου
Λάρισα [Κήπος Διαχρονικού Μουσείου]

Παρουσιάζει ο Θάνος Γώγος

19:00
Τελετή Έναρξης
Σύντομες ομιλίες
Σταυρούλα Σδρόλια (Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Πάνος Σάπκας (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων)
Θάνος Γώγος (Διευθυντής του Φεστιβάλ)
Boris Jelovsek (Πρόξενος Σλοβενίας)

19:20
Debutants of Thessalian Poetry Festival

Νέοι/ες ποιητές/ριες που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης διαβάζουν ποιήματά τους.
Συμμετέχουν: Χρήστος Γραβάνης, Πηνελόπη Ζαρδούκα, Κρυσταλλία Μακατού, Παναγιώτα Τσιανογιάννη, Σαπφώ Σούτσου

19:40
Καταφύγιο του Οδυσσέα 2021

Moderator: Marija Dejanovic
Διερμηνέας: Χρύσα Βουλγαράκη
Συμμετέχουν: Θάνος Γώγος, Νικόλας Κουτσοδόντης, Uros Prah (Σλοβενία), Denis Škofic (Σλοβενία), Ana Svetel (Σλοβενία)

Το Καταφύγιο του Οδυσσέα, το διεθνές πρόγραμμα λογοτεχνικών διαμονών που διοργανώνεται από τις εκδόσεις Θράκα (Ελλάδα), Sandorf (Κροατία), Krokodil (Σερβία), την Εταιρεία Συγγραφέων (Σλοβενία) και τη Literature Across Frontiers (Ουαλία), πραγματοποιείται εδώ και 3 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, 18 ποιήτριες/τές επισκέφτηκαν την Ελλάδα, δημιούργησαν, συνομίλησαν, συμμετείχαν σε live εκδηλώσεις και ενεπλάκησαν σε ποικίλες δράσεις πολιτισμικής ανταλλαγής.

Οι καλεσμένοι θα μιλήσουν για τη σημασία που έχουν για την ποίηση και τη δημιουργία οι λογοτεχνικές διαμονές, σ’ έναν κόσμο που είναι ταυτόχρονα παγκοσμιοποιημένος και περιορισμένος λόγω των σχετιζόμενων με την πανδημία μέτρων.

20:30
Παρουσίαση του Βιβλίου του Ντένις Σκόφιτς Βουτιές

Ομιλητές: Θάνος Γώγος, Lara Unuk, μεταφράστρια του βιβλίου.

21:00
Διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης στην Ελλάδα

Συμμετέχουν: Θάνος Γώγος, Αντώνης Δ. Σκιαθάς (πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» που διοργανώνει το Patras World Poetry Festival)

21:20
Βραβείο Θράκα

Οι ποιητές της μικρής λίστας διαβάζουν ποιήματά τους από τα υποψήφια προς βράβευση βιβλία τους.
Συμμετέχουν: Ελένη Αθανασίου – Τεφροδόχος σε ένα φεστιβάλ techno. Τρία Έπσιλον – Εκφώνηση, Μάρσια Ισραηλίδη – Tα θαυμαστά τίποτα, Γιώργος Μανάδης – Ο Σιξτ απ’ τον Βηρό, Θωμάς Μελετέας – ΠΟΥΚ, Μαρίνα Παπαδημητρίου – Τέλειος Κύκλος, Αναστασία Πούλου – Δύο μικρά χέρια.

22:00
Απονομή βραβείου Θράκα
Λήξη

Τρίτη 24 Αυγούστου
Βόλος, Μακρινίτσα Πηλίου [ArtCafé]

Παρουσιάζει η Λίνα Φυτιλή

19:30
Ποιητική βραδιά

Διαβάζουν ποιήτριες/ές που κατάγονται από τη Μαγνησία ή διαμένουν σε αυτή: Νίκος Βαραλής, Φοίβη Γιαννίση, Δημήτρης Καρακίτσος, Μαρία Μπουχλή, Δημήτρης Κρουσταλλιάς, Στέργιος Ντέρτσας, Δήμητρα Σαχαρίδου, Ελένη Κοσμά, Χαριτίνη Μαλισσόβα, Γιολάντα Σακελλαρίου, Γιώργος Τζεβελεκάκης, Έλενα Ψαραλίδου, Dragica Anta, Dzipalo Patsea.

Συμμετέχουν επίσης: Grug Muse (Ουαλία), Tatiana Faia (Πορτογαλία), Marija Dejanovic (Κροατία), Ana Svetel (Σλοβενία), Θάνος Γώγος, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου

21:15
Προβολή της μικρού μήκους ταινίας«Θεσσαλία επί / 4»
Σκηνοθεσία: Νάλια Ζήκου, Κείμενα: Σοφία Γουργουλιάνη
Ταινία μικρού μήκους εμπνευσμένη από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας.

Τετάρτη 25 Αυγούστου,
Τρίκαλα [Θεατράκι Ληθαίου]

19:45
Απαγγελία ποιημάτων: Αγαθοκλής Αζέλης, Ελένη Αλεξίου, Γεωργία Κολοβελώνη, Βάσω Χριστοδούλου.

20:00
Παρουσίαση βιβλίου
Γραφέας του φυσικού έπους του Ηλία Κεφάλα (εισήγηση: Γιάννης Β. Κωβαίος)

21:00
Απαγγελία ποιημάτων: Grug Muse (Ουαλία), Denis Škofič (Σλοβενία), Ana Svetel (Σλοβενία), Roberto Garcia De Mesa (Ισπανία)

Πέμπτη 26 Αυγούστου
Καρδίτσα [Αναψυκτήριο Παυσιλύπου]

Παρουσιάζει ο Χρήστος Διαμαντής

19:00
Παρουσίαση ποιητικών συλλογών
Άτσαλες συζητήσεις του Θωμά Νικολάου
Ντελάλης του Βαγγέλη Μπριάνα (εισήγηση: Ηλίας Μπαρτζιώκας)

19:30
Απαγγελίες ποιημάτων: Δημήτρης Αθανασέλος, Ιωάννα Γιαννακοπούλου, Γιάννης Ζαραμπούκας, Ανδρέας Κεντζός, Γιάννης Β. Κωβαίος, Αλέξιος Μάινας, Γιώργος Σαράτσης, Πέτρος Σκυθιώτης

20:15
Παρουσίαση ποιητικών συλλογών:
Κρυφές Σπουδές του Χρήστου Διαμαντή
Νεροφόροι του Χρήστου Κολτσίδα (εισήγηση: Γιώτα Τεμπρίδου)

20:45
Απαγγελία ποιημάτων: Mirko Božić (Βοσνία), Klarisa Jovanović (Σλοβενία), Uroš Prah (Σλοβενία), Ana Svetel (Σλοβενία)

21:20
Απαγγελία ποιημάτων (ποιήτριες/ές Καρδίτσας):
Δημήτρης Κ. Αγγελής, Γεωργία Διάκου, Ηλίας Μπαρκαλής, Ηλίας Μπαρτζιώκας, Παναγιώτης Νάνος, Ράνια Ορφανάκου, Δανάη Σιώζιου, Βίκυ Τριανταφύλλου

Παρασκευή 27 Αυγούστου
Λάρισα [Μύλος του Παππά, Θερινό Σινεμά]

19:00
Τελετή λήξης
Παρουσιάζει: Κωνσταντίνα Καρυδάκη
Σύντομες ομιλίες: Πάνος Σάπκας, Θάνος Γώγος

19:15
Απαγγελίες Ποιημάτων: Χρύσα Αλεξίου, Ελένη Αναστασοπούλου, Marija Dejanovic (Κροατία), Mirko Bozic (Βοσνία), Αρντίτα Ιατρού (Αλβανία), Ευθύμης Λέντζας, Ελένη Λάκη, Παύλος Καστανάρας, Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Θανάσης Κριτσινιώτης, Έλσα Κορνέτη, Ηλίας Κουρκούτας, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Αγγελής Μαριανός, Λάμπρος Παπαδήμας, Roberto Garcia De Mesa (Ισπανία).

20:30
Απονομή βραβείου «Μάκης Λαχανάς»
Ομιλήτρια: Τιτίκα Δημητρούλια (Καθηγήτρια ΑΠΘ, κριτικός λογοτεχνίας)

20:45
Απαγγελία Ποιημάτων: Grug Muse (Ουαλία), Denis Skofic (Σλοβενία), Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Tatiana Faia (Πορτογαλία), Klarisa Jovanovic (Σλοβενία), Εύα Σπαθάρα, Σωτήρης Παστάκας, Uros Prah (Σλοβενία), Don Skofield (USA),Λίνα Φυτιλή, Αντώνης Ψάλτης

21:45
Συναυλία Νίκος Ζιώγαλας, Παρασκευάς Θεοδωράκης και Δημήτρης Χατζηδημητρίου

Ο Νίκος Ζιώγαλας δεν χρειάζεται συστάσεις! Τα τραγούδια του δεν έχουν πάψει στιγμή να μας συντροφεύουν στις παρέες ή από το ραδιόφωνο, καθώς ο αγαπημένος τραγουδοποιός έχει γράψει επιτυχίες που έχουν αποδειχτεί διαχρονικές. Μαζί του δυο νέοι ταλαντούχοι και εξαιρετικοί τραγουδοποιοί, γνωστοί ως «On the Road», με την ξεχωριστή μουσική διαδρομή του ο καθένας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ σε όλες τις εκδηλώσεις.

Για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε την τελετή λήξης στον θερινό κινηματογράφο στον Μύλο του Παππά, πρέπει να το δηλώσετε μέχρι τις 27 Αυγούστου από 10:00 – 13:00 καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου στο τηλέφωνο της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων: 2410 614449.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού όπως ορίζεται από τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις, μόνο καθήμενοι θεατές). Αριθμός θέσεων περιορισμένος.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη

%d bloggers like this: