Κυκλοφορεί σήμερα το πρώτο ηλεκτρονικό τεύχος μας –κανονικά θα είχε αριθμό τεύχους 29 αν έβγαινε στο χαρτί, αλλά προτιμάμε να κοιτάμε μπροστά και όχι να μας τρέφει η νοσταλγία. Άλλωστε το ηλεκτρονικό δεν σημαίνει κατάργηση του έντυπου τεύχος μας, σκοπός είναι να επανερχόμαστε πού και πού και σ’ αυτό. Αυτά όλα όμως μπορείτε να τα διαβάσετε και στο σύντομο editorial.
Στο τεύχος, πάντως, που βλέπετε στην οθόνη κρατήσαμε τη βασική δομή του έντυπου. Στο κυρίως σώμα του περιοδικού θα βρείτε δοκίμια των Νικόλα Σεβαστάκη, Γιάννη Κιουρτσάκη, Θεοφάνη Τάση, Αγουστίν Μπασάβε Φερνάντεθ ντελ Βάγιε (ανέκδοτη μετάφραση του Κώστα Ε. Τσιρόπουλου), δύο μικρά θεωρητικά κείμενα για την ποίηση (Λέρνερ, Αγκάμπεν) και ένα προσωπικό ή αυτοβιογραφικό δοκίμιο του Ηλία Κεφάλα. Δημοσιεύονται, επίσης, ποιήματα των Παυλίνας Παμπούδη, Γιώργου Βέη, Ελένης Μαρινάκη, Μάικλ Ντράνσφιλντ (μια εκτενής ανθολόγηση του Αυστραλού ποιητή, με εισαγωγή και βιβλιογραφία του Βρασίδα Καραλή) και Μάρκο Πόγκατσαρ (σε μετάφραση Βασίλη Μανουσάκη), ενώ στο αφιέρωμα που ετοίμασε ο Γιώργος Καρτάκης για τον Γκότφριντ Μπεν εκτός από ποιήματα περιλαμβάνονται και επεξηγηματικά σχόλια.
Αναμφίβολα, πάντως, το τεύχος μας γέρνει προς την πλευρά της πεζογραφίας. Πέρα από τα κείμενα των Μιχάλη Μακρόπουλου, Ηλία Λ. Παπαμόσχου, Μαρίας Κουγιουμτζή και Ούρσουλας Φωσκόλου, φιλοξενούμε ένα μεγάλο αφιέρωμα που επιμελήθηκε η Ούρσουλα Φωσκόλου στη νέα ελληνική πεζογραφία με κείμενα 20 συγγραφέων που μιλούν για το ξεκίνημά τους και τον τρόπο που βλέπουν τη δουλειά τους. Αναμφίβολα, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους μελετητές της διηγηματογραφίας μας, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί το πιο ενδιαφέρον και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής λογοτεχνίας.
Παλιότερα η ενότητα «Αβυθομέτρητοι καιροί» με σχόλια επικαιρότητας, δοκίμια και αυτοβιογραφικά κείμενα, όπως και η ενότητα «Επί υδάτων πολλών» με τις κριτικές αποτιμήσεις ανήκαν στα λεγόμενα «δίστηλα» του περιοδικού. Στην ηλεκτρονική μας έκδοση τα περιεχόμενά τους φαίνονται καλύτερα, ενώ πλάι στους παλαιότερους έχουν προστεθεί και νέοι τακτικοί συνεργάτες –το είπαμε, μας αρέσει να ανανεωνόμαστε. Εδώ θα βρείτε στο πρώτο μέρος τους Κώστα Μελά, Δήμητρα Κολλιάκου, Μαριαλένα Σπυροπούλου, Βαγγέλη Π. Κούμπουλη, Κώστα Βραχνό, Γιάννη Β. Κωβαίο, Γιώργο Κεντρωτή, Βαλεντίνη Χρ. Καμπατζά και Θανάση Θ. Νιάρχο.
Στην ενότητα « Επί υδάτων πολλών», υπάρχουν βιβλιοκρισίες των Κίρκης Κεφαλέα, Νίκου Καζάζη και Γιώτας Τεμπρίδου. Ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης γράφει για τον ζωγράφο Εδουάρδο Σακαγιάν, έργα του οποίου κοσμούν τα κείμενα του τεύχους, ο Ιωσήφ Βιβιλάκης επιμελείται ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για το θέατρο στην εποχή της πανδημίας (γράφουν οι Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ειρήνη Μ. Μουντράκη, Ιωάννα Μπλάτσου, Κωνσταντίνος Μπούρας, Γιώργος Π. Πεφάνης), ο Αχιλλέας Ντελλής μας θυμίζει την Μαρία Πλυτά και ο Βασίλης Παπαδόπουλος μελετά τη σχέση μουσικής και Γ΄ Ράιχ. Τέλος, ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης συνεχίζει το μυθιστόρημά του «Στο Night-Club των Συνειρμών».
Ξεκινάμε δυναμικά και έτσι θα συνεχίσουμε.
Καλή ανάγνωση!
Θα μας βρείτε στο mag.frear.gr