frear

Για «Το θαύμα του π. Χριστοδούλου Μπίθα – γράφει ο Σωτήριος Ν. Κόλλιας

πρωτ. Χριστόδουλος Μπίθας, Το θαύμα, Εν πλώ, Αθήνα 2019.

Το νέο σύγγραμμα με τίτλο Το θαύμα, του πρωτ. Χριστοδούλου Μπίθα, από τις εκδόσεις Εν πλώ, είναι η αιτία να προβληματιστούμε, να συγκινηθούμε και προπαντός να γευθούμε την ομορφιά της μετάνοιας και τη δύναμη της λύτρωσης. Το βιβλίο είναι ένα σύγχρονο Συναξάρι, ενός ανθρώπου που πέρασε μέσα από την αμφιβολία της πίστης, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε την αναζήτηση για το αληθινό νόημα στη ζωή του. Πόνεσε πολύ, αλλά αυτόν τον πόνο τον μετέτρεψε σε εισιτήριο για τη Βασιλεία του Θεού!

Η πορεία μιας ολόκληρης ζωής ξεδιπλώνεται με αριστουργηματικό τρόπο στις μεστές από αφηγηματική δεινότητα σελίδες αυτού του βιβλίου. Ο πρωταγωνιστής διατρέχει τη ζωή του σε παρελθοντικό χρόνο γράφοντας ουσιαστικά την αυτοβιογραφία του. Αναστοχάζεται τα λάθη του, ψάχνει νόημα στη ζωή του, απελπίζεται, αμφιβάλλει, παλεύει με τον Θεό, αποζητά τη συνάντηση μαζί Του, εν τέλει υμνεί τη ζωή με διάθεση βαθιάς αυτογνωσίας. Πονά, απογοητεύεται, πικραίνεται, πενθεί, μα το έλεος του Θεού διαρκώς τον καταδιώκει, μέχρι που ομολογεί «Όλη μου η ζωή ήταν ένα θαύμα»!

Είναι πράγματι θαυμαστός ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας εκτυλίσσει τα γεγονότα και περιγράφει πρόσωπα και διαδρομές ανθρώπινων ψυχών. Κατορθώνει με διεισδυτικό τρόπο να αναπαραστήσει τις αλλαγές που συνέβησαν στη χώρα μας από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις ημέρες μας: Πολυτεχνείο, ρεύματα και ιδεολογίες, νεοπλουτισμός, άνοδος του βιοτικού επιπέδου, υπερκαταναλωτισμός, οικονομική κρίση, και όλα όσα έγραψε το πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό σκηνικό στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Εντυπωσιάζει σίγουρα ο ρεαλισμός και η ζωντανή περιγραφή των καταστάσεων, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο π. Χριστόδουλος Μπίθας είναι ένας άνθρωπος της ζωής, που δεν αεροβατεί σε θρησκευτικούς δογματισμούς και θεωρητικολογίες. Είναι ένα από τα πλεονεκτήματά του, να αντιλαμβάνεται τον περιβάλλοντα χώρο και χρόνο κάθε ιστορικού ή ψυχικού γεγονότος και να τα καταθέτει με αφηγηματική παραστατικότητα. Έτσι ο αναγνώστης νιώθει ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές περιπέτειες του ήρωα.

Αν όμως έχουμε την εντύπωση πως ο συγγραφέας βιογραφεί μόνο τον ήρωά του αυταπατώμεθα, μιας και ο συγγραφέας βιογραφεί όλους όσων αφουγκράζεται τον πόνο, τις δυσκολίες, τις αμφιβολίες τους όλα αυτά τα χρόνια της πνευματικής του διακονίας.

Ο λόγος του συγγραφέα παρηγορεί, ανακουφίζει, γαληνεύει, αφού εκλείπει από αυτόν η αυστηρότητα και η απόρριψη. Κανένα πρόσωπο της ιστορίας μας εν τέλει δεν κατακρίνεται, χωρίς βέβαια να αίρεται η προσωπική ευθύνη. Αν και όλοι διαμορφώνουν τις σχέσεις τους με τους άλλους και με τον Θεό με βάση τις προσωπικές τους επιλογές, σε όλο το βιβλίο διαφαίνεται πως ο εγκεντρισμένος στην αγάπη του Θεού λόγος ξέρει να βλέπει πέρα από τα φαινόμενα την ουσία των πραγμάτων.

Το βιβλίο Το θαύμα είναι γραμμένο με σύγχρονο τρόπο που διαβάζεται απνευστί μέχρι το τέλος, όχι τόσο διότι συγκινήθηκες από την πορεία του πρωταγωνιστή, αλλά διότι αναγνώρισες σε πολλά σημεία τον δικό σου εαυτό!

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Φωτογραφία: Herbert List. Δείτε τα περιεχόμενα της έντυπης έκδοσης εδώ.] 

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη