frear

Αργά – του Γιώργου Κουλιανού

Ξύπνησε βαρύς και μούσκεμα στον ιδρώτα. Άλλη μια μέρα καύσωνα, άλλος ένας γύρος μαστιγώματος της ευστάθειας του νου και της σάρκας. Ένιωθε σκληρό και άκαμπτο το σώμα του, σα να το τύλιγε σφιχτά ένα στρώμα κρούστας. Όμως δεν ήταν μόνο η αφόρητη ζέστη που τον έφερε σ’ αυτή την κατάσταση.

Σηκώθηκε αργά, νωχελικά, έκλεισε τη μπαλκονόπορτα να φυλακίσει τη δροσιά της νύχτας. Αντιπαθούσε το air condition κι οτιδήποτε ρουφούσε ζωντανή ύλη για να σου προσφέρει τεχνητή απόλαυση.

Ήταν ο τέταρτος καύσωνας αυτού του καλοκαιριού, κατάσταση ασυνήθιστη. Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα από τον Μάιο. Το καλοκαίρι αυτό θα ήταν απ’ τα πιο καυτά των τελευταίων δεκαετιών.

Έχουν κάτι το πολύ αστείο και συνάμα το πολύ σοβαρό αυτές προβλέψεις των μετεωρολόγων κι αυτή είναι η στα όρια ξεδιαντροπιάς άρνησή τους να υιοθετήσουν τις απαραίτητες και βολικές ήξεις αφίξεις των επισφαλών προβλέψεων.

Πήγε σχεδόν τρεκλίζοντας στην κουζίνα, έφτιαξε έναν freddo cappuccino κι έπειτα, αφού έβαλε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα οροφής, κάθισε στην πολυθρόνα του σαλονιού κοιτώντας αμήχανα και κάπως νευρικά το ταβάνι. Χωρισμένος εδώ και δυo μήνες με τρόπο βίαιο και θλιβερό, καθημερινά σχεδόν, κυρίως μετά το πρωινό ξύπνημα, ένιωθε το βάρος εκείνης της μεγάλης απόφασης να τον συμπιέζει – λιγότερο είναι αλήθεια από τον πρώτο καιρό. Το μυαλό του τριβέλιζε η σκέψη πως μπορούσε να είχε δώσει ακόμη μια ευκαιρία στη Φανή, πως ίσως η ζήλεια της δεν ήταν τελικά «εκτός ορίων», πως, ενδεχομένως, με τις κατάλληλες επισημάνσεις ή ακόμη και απειλές, θα μπορούσε να την κάνει ν’ αλλάξει και να καταφέρει να σύρει τη σχέση τους στα δικά του νερά. Άλλωστε, αρκετοί απ’ τους φίλους του διατείνονταν ότι ζούσαν παρόμοιες ή και χειρότερες καταστάσεις στον γάμο τους.

Όμως αυτός “δεν ήταν σαν κι αυτούς”. Αυτός “είχε μια αίσθηση ανεξαρτησίας που είχε μεταλλαχθεί και απείχε απ’ τον μέσο όρο”. Αυτός ‘δε μπορούσε να λειτουργήσει πλέον σε καταστάσεις πίεσης και περιορισμών’.

Μόνο αυτή ωστόσο, η αιωρούμενη, η απροσδιορίστως οφειλόμενη τελευταία ευκαιρία τον απασχολούσε…

Θυμήθηκε πως η Φανή είχε εκπλαγεί απ’ την απόφασή του, δεν μπορούσε να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους αντέδρασε τελικά μ’ αυτόν τον κάθετο κι ανορθόδοξο τρόπο στις τελευταίες κρίσεις ζήλειας. Η αλήθεια βέβαια ήταν πως τελευταία την είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές, της είχε επισημάνει πως η συμπεριφορά της θα είχε άσχημες επιπτώσεις, αλλά εκείνη ποτέ δεν τον είχε πάρει στα σοβαρά.

Ανάγλυφη στο μυαλό του η εικόνα: είχε μαζευτεί σα σβώλος χαρτιού, ένιωσε τα πάντα να καταρρέουν γύρω της και η ίδια να πέφτει σε άρρητο κι απύθμενο κενό. Αφού συνήλθε κάπως, του ζήτησε πολλές φορές συγγνώμη, τον διαβεβαίωνε πως θ’ αλλάξει, πως θα κάνει ό, τι της ζητήσει, τον κυνήγησε ως το αυτοκίνητο εκλιπαρώντας για συγχώρεση. Στο τέλος, και καθώς αυτός απομακρυνόταν, του είπε πως θ’ αυτοκτονήσει…

Δεν ήθελε, δεν ήταν δυνατόν να τον χάσει.

Έμεινε όλη την ημέρα σπίτι, καθισμένος στον καναπέ, κάτω απ’ τον ανεμιστήρα, νευρικός και ανήσυχος. Δεν είχε όρεξη να πάει πουθενά, δεν είχε διάθεση για τίποτα. Ήπιε 5 καφέδες και κάπνισε δύο πακέτα τσιγάρα. Σηκώθηκε να βάλει ένα ουίσκι. Το μάτι του έπεσε ασυναίσθητα στη Βερόνικα του Paolo Coelho, στο ράφι της βιβλιοθήκης. Σκέφτηκε την τραγική μοίρα της ηρωίδας του μυθιστορήματος. Τον έπιασε σύγκρυο.

‘Κι αν έλεγε αλήθεια; Αν το εννοούσε;’ επαναλάμβανε βασανιστικά. Όχι, δε μπορεί… μα πάλι…

Έτρεξε βιαστικά να πάρει τηλέφωνο, μα τον πρόλαβε η κλήση. Στάθηκε μουδιασμένος, δεν το σήκωνε, περίμενε υπνωτισμένος να σταματήσει, να εκπνεύσει ο ήχος. Επίμονα χτυπούσε. Κάποια στιγμή συνήλθε, δεν του άρεσε αυτή η επιμονή. Τελικά το σήκωσε. Στην άλλη άκρη μια γυναίκα μισολιπόθυμη οδυρόταν. Η πεθερά του.
«Τη χάσαμε… αγόρι μου… τη χάσαμε… γιατί;…»

Το θερμόμετρο έξω έδειχνε 37 βαθμούς. Πολύ ζεστά, πολύ αργά για οτιδήποτε….


[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Όλο τον Ιούλιο δημοσιεύουμε κείμενα για τον καύσωνα.]

Δείτε τα περιεχόμενα της έντυπης έκδοσης εδώ.

 

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη

%d bloggers like this: