frear

Μισός μέρμηγκας – του Πέτρου Στράτου

Eίμαι μισός μυρμήγκι. Υπέστην αυτή τη μετάλλαξη. Το μισό σώμα μου αναγκάζεται να υπακούει στην αγέλη μου. Πρέπει να δουλέψω. Πρέπει να συνεργαστώ. Να αγωνιστώ μαζί με τα άλλα μυρμήγκια στον κοινό σκοπό. Και η δουλειά είναι δύσκολη. Πρέπει να μαζέψουμε προμήθειες για το χειμώνα. Πρέπει να κουβαλήσουμε σπόρους που έχουν χίλιες φορές το βάρος μας. Πρέπει να προνοήσουμε για το μέλλον. Πρέπει να κουβαλήσουμε τους νεκρούς συντρόφους. Αυτούς δε θα τους συναντήσουμε στο μέλλον. Ίσως ούτε τους εαυτούς μας. Αφού έχουμε κάνει το παρόν μας προθάλαμο του μέλλοντος. Κα ι ζούμε συνεχώς στον προθάλαμο. Και θα ζήσουμε μόνο στον προθάλαμο. Κουβαλώντας σπόρους. Κουβαλώντας νεκρούς συντρόφους. Το μέλλον αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Η δουλειά μας είναι σκληρή. Και μονότονη. Και εγώ έχω την τύχη να έχω κεφάλι ανθρώπου. Τεμπέλη ανθρώπου. Δε θέλω να δουλέψω για το χειμώνα. Φοβάμαι ότι θα χάσω τα καλοκαίρια μου. Αλλά ο καριόλης ο Αίσωπος τους έχει κάνει πλύση εγκεφάλου. Θέλουν να μαζεύουν όλο και περισσότερα. Προνοούν και παρανοούν. Κοιτάζω το μισό μερμηγκένιο σώμα μου με απορία και ανθρώπινη ματιά. Τα μικροσκοπικά και τριχωτά ποδάρια μου κινούνται συνεχώς. Σχεδόν αυτόματα. Εκτελούν εργασία. Και όταν δεν είναι η ώρα της. Κάποια διαστρεβλωμένη συλλογική συνείδηση έχει ξεχάσει να κλείσει το διακόπτη. Ή τον έχει αφήσει επίτηδες ανοιχτό. Για να μην ηρεμήσουμε ούτε στιγμή. Γιατί αν ηρεμήσουμε μπορεί να μας αρέσει. Και να γίνουμε σαν τα τζιτζίκια. Αλήθεια, πόσο τα μισούν τα τζιτζίκια! Πόσο τα φθονούν! Επειδή αυτά δουλεύουν διασκεδάζοντας. Δεν χρειάζεται η ευχαρίστηση στη δουλειά, υποστηρίζουν. Δεν ξέρουν ότι η ευχαρίστηση κρατάει τον τόνο της λέξης δουλειά στο άλφα.

Κάποιος είχε την περίφημη ιδέα να μας κάνει γρανάζια και εμείς συμφωνήσαμε. Συμφωνήσαμε να σπαταλήσουμε τη ζωή μας για πάρτη του. Έχουν αφέντη τα μυρμήγκια; Δεν έχω δει ακόμα. Κάποιες μέρες μας δίνουν ρεπό. Και δυστυχώς αυτές είναι οι χειρότερες. Είμαι πλέον μισός μυρμήγκι. Από την πολύ δουλειά δεν έχω δύναμη για κάτι άλλο. Δεν έχω προλάβει να αποκτήσω ενδιαφέροντα. Δεν μπορώ να αφουγκραστώ τις ανθρώπινες επιθυμίες μου. Και αν τύχει να ξεφύγει κάποια απωθημένη επιθυμία και με επισκεφτεί τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Το μυρμηγκένιο σώμα μου δε μου επιτρέπει να την πραγματοποιήσω. Άσε που έχω δουλειά αύριο και πρέπει να είμαι ξεκούραστος. Αύριο θα είναι δύσκολη μέρα. Θα μεταφέρουμε κάτι τεράστιους σπόρους κάτω από τον πυρωμένο ήλιο. Κάτι είπαν και για απολύσεις. Απολύσεις, ε; Αυτό είναι. Η μάλλον όχι. Κάτι πιο έξυπνο θα κάνω αύριο.

Περπατάγαμε για ώρες μες το λιοπύρι κάτω από τη σκιά του τεράστιου σπόρου που κουβαλούσαμε. Αλλά εγώ είχα σκοπό να εκμεταλλευτώ το βαρύ φορτίο μου και με άλλο τρόπο.

Άφησα τον τεράστιο σπόρο να πλακώσει το μυρμηγκένιο σώμα μου. Εργατικό ατύχημα κουφάλες. Σας είμαι άχρηστος πλέον. Και θα με πληρώνετε κιόλας. Από αύριο θα πίνω μπύρες στην αιώρα με το φίλο μου τον τζίτζικα και θα διαβάζω Σαίξπηρ και υπαρξισμό.


[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Όλο τον Ιούλιο δημοσιεύουμε κείμενα για τον καύσωνα. Στείλτε κι εσείς το δικό σας!]

Δείτε τα περιεχόμενα της έντυπης έκδοσης εδώ.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη

%d bloggers like this: