frear

Φρέαρ, τχ. 15. Αφιέρωμα: Νέοι φιλόλογοι για τον Μανόλη Αναγνωστάκη

Με αφορμή τα ενενήντα χρόνια από τη γέννηση και τα δέκα από τον θάνατο του Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-2005), ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και ο Τομέας Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν. Κρήτης, εκπροσωπώντας τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των δύο πατρίδων του, αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν Ημερίδα με θέμα και τίτλο «Μνημονεύοντας το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-2005)». Η Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας συγκροτήθηκε από τον Παναγιώτη Πίστα, τον Μιχ. Γ. Μπακογιάννη (από το Α.Π.Θ.) και τον Γιάννη Δημητρακάκη (από τον Πανεπιστήμιο της Κρήτης).

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Νοεμβρίου 2015, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών, διδακτόρων, υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών. Η Ημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία τόσο ως προς τις ανακοινώσεις που έγιναν όσο και ως προς την προσέλευση του κοινού. Περίπου μία εβδομάδα μετά, στις 28 Νοεμβρίου 2015, η Ημερίδα επαναλήφθηκε στο Ρέθυμνο, στο Δημοτικό «Σπίτι του Πολιτισμού», με μεγάλη επίσης επιτυχία . Οι δύο εκδηλώσεις είχαν τη χορηγική υποστήριξη ή/και φιλοξενία των δύο Πανεπιστημίων· ιδιαίτερα πρέπει να εξάρει κανείς τη φιλοξενία στο Ρέθυμνο και την αμέριστη συμπαράσταση από τον «Όμιλο Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της Ημερίδας ήταν το υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων των νέων φιλολόγων, δηλ. των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων που έλαβαν μέρος. Η Οργανωτική Επιτροπή έκρινε ότι έπρεπε οι ανακοινώσεις αυτές να δημοσιευτούν, γιατί, συν τοις άλλοις, φωτίζουν ενδιαφέρουσες και όχι εκτενώς μελετημένες πλευρές του ποιητικού και κριτικού έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη –πράγμα που επιτεύχθηκε χάρη στην ευγενική ανταπόκριση του περιοδικού Φρέαρ. Τη Διεύθυνση του περιοδικού την ευχαριστούμε θερμά και από εδώ.

Η Οργανωτική Επιτροπή
Μάρτιος 2016

Περιεχόμενα

Ελένη Κατσαβέλη: Το πρόσωπο στην ποίηση του Αναγνωστάκη. Από το πρόσωπο της φρίκης στο πρόσωπο του μύθου

Θεοδόσης Ν. Νικολαΐδης: Από τα σούρουπα της εφηβικής οδύνης στη γωνιά της ολόπικρης νόησης. Μια δοκιμή αποτίμησης της συγγραφικής παρουσίας του Μανόλη Αναγνωστάκη στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα (1945-1951)

Άντρια Λουκαΐδου: Αναγνωστάκης και Αλεξάνδρου (συν)ομιλούν

Μαρία Κασσεροπούλου: Η κριτική ως πολιτισμική παρέμβαση: Ο Αναγνωστάκης ως κριτικός της Αυγής

και

Σωτηρία Καλασαρίδου: Χρονολόγιο βίου και έργου. Σχεδίασμα εργογραφίας του Μανόλη Αναγνωστάκη

[Εκτός από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, στην Ημερίδα της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους οι Βενετία Αποστολίδου, Λίλια Διαμαντοπούλου, Μαρία Ιατρού, Αντώνης Καρτσάκης, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Κόκορης και Άντεια Φραντζή· στην Ημερίδα του Ρεθύμνου προστέθηκε ο Αλέξης Πολίτης. Το Χρονολόγιο της Σωτηρίας Καλασαρίδου προστέθηκε στα κείμενα του Συνεδρίου. Μέρος του είχε δημοσιευτεί στην ετήσια πολιτιστική έκδοση Επίλογος 2015. 

Υπενθυμίζουμε ότι η ύλη του έντυπου περιοδικού είναι εντελώς άλλη από την ύλη που δημοσιεύεται καθημερινά στην ιστοσελίδα μας.]

7076546DD365F50A33B539A00B3A4913

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη

%d bloggers like this: