frear

«Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα» – γράφει ο Θεόδωρος Ε. Παντούλας

Παλαιότερα είχα αποτολμήσει να σκαρώσω ένα αφιέρωμα στον Νίκο Δ. Τριανταφυλλόπουλο (ΝΔΤ). Το έμαθε κι έγινε βαπόρι. Με έβαλε πόστα: «Αν δεν σταματήσεις, κομμένες οι καλημέρες μας»! Υπάκουσα και συνεχίσαμε να καλημεριζόμαστε. 

Όταν έκλεισε το έντυπο Φρέαρ δεν τόλμησα να του ζητήσω κείμενο για το ηλεκτρονικό. Ο Δημήτρης Αγγελής σκέφθηκε ένα αφιέρωμα στο mag.frear.gr. Κανονίσαμε ποιες πόρτες να χτυπήσουμε. Ξεκίνησα με τον Χρήστο Γιανναρά, παλιό συνοικότροφο και παντοτινό του φίλο. Ήταν πρόθυμος, αλλά απόρησε: «Θα κάνετε ηλεκτρονικό αφιέρωμα στον Νίκο»; «Τα έντυπα στοιχίζουν, δεν υπάρχει η δυνατότητα» ψέλλισα, καταλαβαίνοντας το αταίριαστο του πράγματος που πηγαίναμε να στήσουμε. «Για τον Νίκο να τη βρείτε», μου αντιγύρισε και σταμάτησε εκεί η κουβέντα.

Την επομένη επικοινώνησα με τους φίλους που αργότερα συγκρότησαν την «Ομάδα Πρωτοβουλίας» και κάπως έτσι ξεκίνησε το αφιέρωμα στον ΝΔΤ, που, χωρίς να είναι ακατάδεχτος, τον δυσκολεύει, νομίζω, η πολλή συνάφεια και τα «εύγε». Για να μην μας αποπάρει θα του το λέγαμε όταν θα είχε προχωρήσει η εργασία. Ο λόγιος επιχώριος Δεσπότης κ. Χρυσόστομος μας απάλλαξε από την οικονομική σκοτούρα κι επικεντρωθήκαμε στα περιεχόμενα. Όλοι προτείναμε αυτούς των οποίων τη συνεισφορά θεωρούσαμε απαραίτητη.

Εκεί τρόμαξα! Πρωτίστως από τον αριθμό τους. Δεν θα γινόταν, όπως λογάριαζα, ένα αφιέρωμα στον ΝΔΤ αλλά ένας χαριστήριος τόμος! Ο Άγγελος Μαντάς, σε πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής του, σήκωσε αγόγγυστα το μεγάλο βάρος του συντονισμού της έκδοσης, στην οποία φιλοξενούνται 62 συνεργασίες!

 

Βρέθηκα έξω από τα νερά μου και ένιωσα ότι περίσσευα. Η πρόθυμη συνδρομή τόσο σπουδαίων ανθρώπων καθιστούσαν την όποια δική μου κατάθεση περιττή. Λογάριαζα να γράψω ότι ο κ. Νίκος εκτός από εγκρατής δάσκαλος, είναι ένας μετρημένος αλλά όχι αυστηρός άνθρωπος, είναι γενναιόδωρος αλλά δεν χαρίζεται. Ήθελα να πω ότι η σπουδαία φιλολογική εργασία του επισκιάζει και αδικεί τις λογοτεχνικές του επιδόσεις. Ήθελα να γράψω για τον φίλαθλο ΝΔΤ, για τον προπονητή του γουότερ πόλο, για τον αναγνώστη αστυνομικών μυθιστορημάτων, για το ξεθωριασμένο μπλε πανωφόρι, με το οποίο τον γνώρισα πριν από είκοσι τόσα χρόνια και το οποίο ακόμη φορά και για τις βυσσινάδες της συζύγου του κ. Βικτώριας, που όλοι μισοξέρουμε ότι ο ρόλος της δεν περιορίζεται στο να είναι η πρώτη αναγνώστρια και ακροάτριά του και άλλα τέτοια.

Σπουδαία και «νόστιμα» όλα αυτά, αλλά τα πρόλαβαν άλλοι! Και στις γιορτές πας ντυμένος τα καλά σου κι όχι με ό,τι περίσσεψε. Τραβήχτηκα και περιορίστηκα στα τεχνικά της έκδοσης.

Φυλλομετρώντας την διαπίστωσα δύο ελλείψεις που με ξένισαν. Από τις 614 σελίδες του τόμου απουσιάζουν οι σχέσεις του τιμωμένου με τον Χρήστο Βακαλόπουλο και τον Παύλο Μελά. Δεν είναι ότι για τον πρώτο έγραψε ένα τρυφερό κείμενο και φρόντισε την μεταθανάτια έκδοση κάποιων δοκιμίων του. Ούτε ότι για τον δεύτερο επιμελήθηκε μια ανθολογία, μπας και δεν απολησμονήσουμε «πώς περπατούν οι άντρες», αλλά ότι και οι δυο είναι σταθερές αναφορές του, στις οποίες επανέρχεται με διάφορες αφορμές.

Ο Βακαλόπουλος, «εγγονός του Πεντζίκη και, επιπλέον, δισεγγονός του Παπαδιαμάντη»! Όταν οι υπόλοιποι έβλεπαν το δάχτυλο, ο ΝΔΤ μας έδειχνε το φέγγος ενός γενναίου που αντιστάθηκε «στον γλυκό πειρασμό της υποταγής».

Κι ο Μελάς, που δεν είναι του σιναφιού, είναι ένα πρόσωπο που η έγνοια του δεν απόλειψε ποτέ στον ΝΔΤ.

Τι τους συνδέει και τι τους αποσιωπά μένει να το διερευνήσουμε και να το ομολογήσουμε. Δικό μας θα είναι το κέρδος και η συνειδητοποίηση ότι όσο κι αν καταπιανόμαστε με τα γραφτά του ΔΝΤ, αυτά θα υπερέχουν της φιλοτιμίας μας.

Είναι αμέτρητα τα ασύναχτα κείμενα σε εφημερίδες και περιοδικά. Και κοντά σε αυτά είναι και η πλούσια αλληλογραφία του που, από όσα γνωρίζουμε, περιλαμβάνει σημαδούρες καλά αγκυρωμένες.

Ο έφεδρος σημαιοφόρος του Βασιλικού Ναυτικού, ο αλλούτερος λιμενάρχης Ευρίπου ΝΔΤ δεν ξεμάκρυνε και πολύ από τη στεριά. Η θάλασσα ήρθε και τον βρήκε. Κι αυτόν και τα δολώματά του. Με άλλα λόγια δεν ξεχρεώνουμε με έναν τόμο. Χρειάζεται και του λόγου μας να λεβάρουμε τα παραγάδια του.

Λιμενάρχης και Βαρδιάνος (χαριστήριος τόμος στον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο για τα ενενηντάχρονά του), Ιερό προσκύνημα «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος», Χαλκίδα 2023.

⸙⸙⸙

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Ζωγραφική: Μerab Αbramishvili. Δείτε τα περιεχόμενα του δωδέκατου ηλεκτρονικού μας τεύχους εδώ.]

Φωτογραφία: Δέσποινα Πιλάτη

 

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη