frear

Το 2ο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε!

ΦΡΕΑΡ // ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ // 2013

Σελ. 128 // 8 ευρώ

φρεαρ 2 εξ

η μαρτυρία ενός κριτικού: Αλέξης Ζήρας // η δικαιοσύνη και το είδωλό της // eastcoker // δομή και αφαίρεση στο σενάριο // Διονύσης Καψάλης // η ποίηση ενώπιον της αβεβαιότητος: ένα ποιητικό μανιφέστο // ουτοπικές πολιτείες της αναγεννήσεως // με τη φοβέρα της επιστράτευσης // τι δεν είναι μετάφραση // οι ταινές Lκαι Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού // μικρά μαθήματα για την ελληνική οικονομία // ταυτότητες σε αναμονή

Σχέδια: Στέφανος Δασκαλάκης

ζηραςΑλέξης Ζήρας
ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ Ή Η ΑΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

(Μια μαρτυρία για την πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Ζήρα στα Γράμματα πριν από 45 χρόνια και συνάμα η αποτύπωση της πνευματικής ατμόσφαιρας μιας εποχής).

 

χαραλαμπίδηςΚυριάκος Χαραλαμπίδης
ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

 

 

 

βιστωνίτηςΑναστάσης Βιστωνίτης
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΗΣ

 

 

 

πορφύρηςΤάσος Πορφύρης

À PLEINE HALEINE

 

 

ριζάκηςKώστας Θ. Ριζάκης
ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

 

 

 

σιώτηςΝτίνος Σιώτης
ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΟΥΦΑ
(Ένα ποίημα για τη λογοτεχνική ανθρωπογεωγραφία μιας αθηναϊκής οδού)

 

 

μιτσιουΑνδρέας Μήτσου
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ / ΤΟ ΤΕΡΑΣ
(Δύο διηγήματα)

 

 

Φωτο: Βασίλης ΣτρέμπαςΗλίας Λ. Παπαμόσχος
ΤΟ ΘΕΑΜΑ
(διήγημα)

 

 

έλιοτΤ.Σ. Έλιοτ
EAST COKER
(ΑΠΟΔΟΣΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ)

 

 

παπαστάθηςΛάκης Παπαστάθης
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

 

 

λοϊζίδης

Βάκης Λοϊζίδης
12 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
(ποίημα)

 

 

μανώλος

Δημήτρης Π. Μανώλος
ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΓΗΣ ΜΟΥ

 

 

 

κουτσουρέληςΚώστας Κουτσουρέλης
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

 

 

 

μανιφέστοΟμάδα: Ποίηση ενώπιον της αβεβαιότητoς
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ. ΕΝΑ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
(ΜΤΦΡ. ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ)

(Ένα μανιφέστο νέων ισπανόφωνων ποιητών που προκάλεσε συζήτηση)

 

{ΑΒΥΘΟΜΕΤΡΗΤΟΙ ΚΑΙΡΟΙ}

Στις δίστηλες σελίδες του περιοδικού δημοσιεύονται δοκίμια, μελέτες, κριτικές και σχόλια. Ο Κώστας Ε. Τσιρόπουλος γράφει για το «Μυστήριο του ανθρώπου», ο Σταύρος Ζουμπουλάκης με αφορμή τη δολοφονία Γάλλων μοναχών στην Τιμπερίν της Αλγερίας το 1996 αναφέρεται στη διάκριση μεταξύ Ισλάμ και ισλαμιστικής ιδεολογίας («Φονικό στο περιβόλι της Παναγιάς»), ενώ ο Μαριάνος Δ. Καράσης Svolopoulosδημοσιεύει το πρώτο μέρος μιας εκτενούς μελέτης για τις «Ουτοπικές πολιτείες της Αναγεννήσεως». Ο Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας σχολιάζει την πρόσφατη απεργία των εκπαιδευτικών («Με τη φοβέρα της επιστράτευσης»), ο Αντώνης Μακρυδημήτρης αναρωτιέται αν η διοίκηση είναι «Επάγγελμα ή λειτούργημα» και ο Κώστας Κουτσουρέλης διερευνά τι δεν πρέπει ν’ αποτελεί έργο του μεταφραστή («Τι δεν είναι μετάφραση»). Με αφορμή το περσινό συνέδριο του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως, ο Γιάννης Β. Κωβαίος εξετάζει την κίνηση και τα αδιέξοδα του «κυπριωτισμού», της προσπάθειας δηλαδή να αναγνωριστεί η κυπριακή διάλεκτος ως γλώσσα («Άμπωτη στις αμμουδιές του Ομήρου…»). Στην κριτική βιβλίου ο Ηλίας Κεφάλας γράφει για τον Ντίνο Σιώτη, ο Γιάννης Παπακώστας για τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, ο Λέων Α. Ναρ για τον Θωμά Κοροβίνη, η Νατάσα Κεσμέτη για τον Σταύρο Ζουμπουλάκη και ο Γ.Δ. Παγανός για τον Τάσο Καλούτσα. Ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης ασχολείται με τη ζωγραφική του Αχιλλέα Δρούγκα, η Έλενα Σταγκουράκη με το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη Το μάτι της τίγρης και ο Αχιλλέας Ντελλής με τις πρόσφατες ελληνικές ταινίες L και Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού. βαρθαλίτηςΟ Γιώργος Βαρθαλίτης σχολιάζει τον Μονταίν, ο Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος με αφορμή ένα παλαιό κριτικό σημείωμα γράφει για την ξεχασμένη πεζογράφο Ελένη Καριτά και ο Σάββας Παύλου συσχετίζει την κινηματογραφική ταινία Οι επιζήσαντες με Το αμάρτημα της μητρός μου του Βιζυηνού. Ο ποιητής Σπύρος Κατσίμης θυμάται τον Γιώργο Καραβασίλη («Περιπτώσεις μέθης») και ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος αναφέρεται στα αρχεία των πολιτικών ηγετών, τονίζοντας την υποδειγματική επιστημονική λειτουργία του Ιδρύματος Κ. Καραμανλή. Ο Γιώργος Βέης σ’ ένα ακόμα κείμενο ποιητικής του ταξιδιού γράφει για τη Σιγκαπούρη («Περιπλανήσεις»), ο Κώστας Βραχνός με αφορμή την Ανθρωπολογία του τοπίου. του Ιάπωνα φιλοσόφου Tetsuro Watsuji γράφει για τη σχέση «Είναι και χώρου», ο Κώστας Μελάς στα «Μικρά μαθήματα για την ελληνική οικονομία» προβληματίζεται κατά πόσον οι ιδιοτυπίες της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ασθένειες ή κάτι άλλο. Σ’ ένα πρωτότυπο κείμενο ο Χαράλαμπος Φύτρος συσχετίζει την φιλοσοφία του Χάιντεγγερ με τη σύγχρονη χρηματοικονομική, ενώ ο Σπύρος Γιανναράς («Αρτεσιανά νέα») και ο Θεόδωρος Ε. Παντούλας («Ταυτότητες σε αναμονή») αντιμετωπίζουν τη σημερινή κρίση με μια διεισδυτική (αυτο)κριτική ματιά πάνω στην ελληνική πραγματικότητα που την εξέθρεψε.

Μην ξεχνάτε: Κείμενα και Ειδήσεις για το περιοδικό μπορείτε να βρίσκετε στην ιστοσελίδα μας www.frear.gr

[Στις φωτογραφίες ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και ο ποιητής και δοκιμιογράφος Γιώργος Βαρθαλίτης.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη