ΦΡΕΑΡ // ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ // 2013
Σελ. 128 // 8 ευρώ
η μαρτυρία ενός κριτικού: Αλέξης Ζήρας // η δικαιοσύνη και το είδωλό της // eastcoker // δομή και αφαίρεση στο σενάριο // Διονύσης Καψάλης // η ποίηση ενώπιον της αβεβαιότητος: ένα ποιητικό μανιφέστο // ουτοπικές πολιτείες της αναγεννήσεως // με τη φοβέρα της επιστράτευσης // τι δεν είναι μετάφραση // οι ταινές Lκαι Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού // μικρά μαθήματα για την ελληνική οικονομία // ταυτότητες σε αναμονή
Σχέδια: Στέφανος Δασκαλάκης
Αλέξης Ζήρας
ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ Ή Η ΑΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
(Μια μαρτυρία για την πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Ζήρα στα Γράμματα πριν από 45 χρόνια και συνάμα η αποτύπωση της πνευματικής ατμόσφαιρας μιας εποχής).
Κυριάκος Χαραλαμπίδης
ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Αναστάσης Βιστωνίτης
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΗΣ
Τάσος Πορφύρης
À PLEINE HALEINE
Kώστας Θ. Ριζάκης
ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Ντίνος Σιώτης
ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΟΥΦΑ
(Ένα ποίημα για τη λογοτεχνική ανθρωπογεωγραφία μιας αθηναϊκής οδού)
Ανδρέας Μήτσου
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ / ΤΟ ΤΕΡΑΣ
(Δύο διηγήματα)
Ηλίας Λ. Παπαμόσχος
ΤΟ ΘΕΑΜΑ
(διήγημα)
Τ.Σ. Έλιοτ
EAST COKER
(ΑΠΟΔΟΣΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ)
Λάκης Παπαστάθης
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Βάκης Λοϊζίδης
12 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
(ποίημα)
Δημήτρης Π. Μανώλος
ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΓΗΣ ΜΟΥ
Κώστας Κουτσουρέλης
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
Ομάδα: Ποίηση ενώπιον της αβεβαιότητoς
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ. ΕΝΑ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
(ΜΤΦΡ. ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ)
(Ένα μανιφέστο νέων ισπανόφωνων ποιητών που προκάλεσε συζήτηση)
{ΑΒΥΘΟΜΕΤΡΗΤΟΙ ΚΑΙΡΟΙ}
Στις δίστηλες σελίδες του περιοδικού δημοσιεύονται δοκίμια, μελέτες, κριτικές και σχόλια. Ο Κώστας Ε. Τσιρόπουλος γράφει για το «Μυστήριο του ανθρώπου», ο Σταύρος Ζουμπουλάκης με αφορμή τη δολοφονία Γάλλων μοναχών στην Τιμπερίν της Αλγερίας το 1996 αναφέρεται στη διάκριση μεταξύ Ισλάμ και ισλαμιστικής ιδεολογίας («Φονικό στο περιβόλι της Παναγιάς»), ενώ ο Μαριάνος Δ. Καράσης δημοσιεύει το πρώτο μέρος μιας εκτενούς μελέτης για τις «Ουτοπικές πολιτείες της Αναγεννήσεως». Ο Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας σχολιάζει την πρόσφατη απεργία των εκπαιδευτικών («Με τη φοβέρα της επιστράτευσης»), ο Αντώνης Μακρυδημήτρης αναρωτιέται αν η διοίκηση είναι «Επάγγελμα ή λειτούργημα» και ο Κώστας Κουτσουρέλης διερευνά τι δεν πρέπει ν’ αποτελεί έργο του μεταφραστή («Τι δεν είναι μετάφραση»). Με αφορμή το περσινό συνέδριο του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως, ο Γιάννης Β. Κωβαίος εξετάζει την κίνηση και τα αδιέξοδα του «κυπριωτισμού», της προσπάθειας δηλαδή να αναγνωριστεί η κυπριακή διάλεκτος ως γλώσσα («Άμπωτη στις αμμουδιές του Ομήρου…»). Στην κριτική βιβλίου ο Ηλίας Κεφάλας γράφει για τον Ντίνο Σιώτη, ο Γιάννης Παπακώστας για τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, ο Λέων Α. Ναρ για τον Θωμά Κοροβίνη, η Νατάσα Κεσμέτη για τον Σταύρο Ζουμπουλάκη και ο Γ.Δ. Παγανός για τον Τάσο Καλούτσα. Ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης ασχολείται με τη ζωγραφική του Αχιλλέα Δρούγκα, η Έλενα Σταγκουράκη με το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη Το μάτι της τίγρης και ο Αχιλλέας Ντελλής με τις πρόσφατες ελληνικές ταινίες L και Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού. Ο Γιώργος Βαρθαλίτης σχολιάζει τον Μονταίν, ο Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος με αφορμή ένα παλαιό κριτικό σημείωμα γράφει για την ξεχασμένη πεζογράφο Ελένη Καριτά και ο Σάββας Παύλου συσχετίζει την κινηματογραφική ταινία Οι επιζήσαντες με Το αμάρτημα της μητρός μου του Βιζυηνού. Ο ποιητής Σπύρος Κατσίμης θυμάται τον Γιώργο Καραβασίλη («Περιπτώσεις μέθης») και ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος αναφέρεται στα αρχεία των πολιτικών ηγετών, τονίζοντας την υποδειγματική επιστημονική λειτουργία του Ιδρύματος Κ. Καραμανλή. Ο Γιώργος Βέης σ’ ένα ακόμα κείμενο ποιητικής του ταξιδιού γράφει για τη Σιγκαπούρη («Περιπλανήσεις»), ο Κώστας Βραχνός με αφορμή την Ανθρωπολογία του τοπίου. του Ιάπωνα φιλοσόφου Tetsuro Watsuji γράφει για τη σχέση «Είναι και χώρου», ο Κώστας Μελάς στα «Μικρά μαθήματα για την ελληνική οικονομία» προβληματίζεται κατά πόσον οι ιδιοτυπίες της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ασθένειες ή κάτι άλλο. Σ’ ένα πρωτότυπο κείμενο ο Χαράλαμπος Φύτρος συσχετίζει την φιλοσοφία του Χάιντεγγερ με τη σύγχρονη χρηματοικονομική, ενώ ο Σπύρος Γιανναράς («Αρτεσιανά νέα») και ο Θεόδωρος Ε. Παντούλας («Ταυτότητες σε αναμονή») αντιμετωπίζουν τη σημερινή κρίση με μια διεισδυτική (αυτο)κριτική ματιά πάνω στην ελληνική πραγματικότητα που την εξέθρεψε.
Μην ξεχνάτε: Κείμενα και Ειδήσεις για το περιοδικό μπορείτε να βρίσκετε στην ιστοσελίδα μας www.frear.gr
[Στις φωτογραφίες ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και ο ποιητής και δοκιμιογράφος Γιώργος Βαρθαλίτης.]