frear

Φρέαρ, τχ. 11: Δελτίο τύπου

{ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ}
ΤΕΥΧΟΣ 11, ΜΑΪΟΣ 2015, 10 €

Τέσσερις αποκλειστικές συνεντεύξεις περιλαμβάνει το 11ο τεύχος του περιοδικού Φρέαρ. Ο Mario Meléndez συζητάει με τον σπουδαίο Χιλιανό ποιητή Όσκαρ Άν (Oscar Hahn) σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται για πρώτη φορά διεθνώς στο Φρέαρ. Ο Alí Calderón και ο Δημήτρης Αγγελής συναντούν τον Αμερικανό ποιητή Christopher Merrill, υπεύθυνο του Iowa Writing Program, ο Διονύσης Σκλήρης συνομιλεί με το αστέρι της γαλλικής πεζογραφίας Emmanuel Carrère και ο Γιώργος Δουατζής με τον Στέφανο Ροζάνη.

«Ταξίδι στον Αχέροντα» επιγράφεται το σχόλιο του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη για τις πρόσφατες ναυτικές τραγωδίες με μετανάστες στη Μεσόγειο.

Κρίνοντας πως οι συνθήκες είναι ώριμες πια για μια συζήτηση για την κρίση που θα ξεφεύγει απ’ το αίτημα της επικαιρότητας για απόδοση πολιτικών ευθυνών και θα αποσκοπεί στο να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, πέρα απ’ το εκσυγχρονιστικό αφήγημα αλλά και την ξεπερασμένη πια, στενά ελληνοκεντρική θέαση του κόσμου, ανοίγουμε σε αυτό το τεύχος μια συζήτηση με τα κείμενα του Αντώνη Ζέρβα και του Ηλία Παπαγιαννόπουλου. Η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Δύο κλασικοί εκπρόσωποι της ρωσικής φιλοσοφίας παρουσιάζονται σε αυτό το τεύχος: στο κείμενο του Νικολάι Μπερντιάγεφ εξετάζεται ο θρησκευτικός χαρακτήρας της ρωσικής φιλοσοφίας (μτφρ. Δημήτρης Μπαλτάς) κι ακολουθεί η “Πασχάλια επιστολή” του Βλαδίμηρου Σολοβιόφ (μτφρ. Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης).

Ο Δημήτρης Κόκορης γράφει για τη Μαρία την Αιγυπτία στην ελληνική λογοτεχνία και μεταγράφει ύμνους από την ακολουθία της στα νέα ελληνικά και ο Δημήτρης Β. Κουτσούγερας ασχολείται με την παραγνωρισμένη έννοια του κωμικού στον Παπαδιαμάντη. Ο Θανάσης Θ. Νιάρχος παρουσιάζει τρεις επιστολές της ηθοποιού Χριστίνας Τσίγκου στον Παντελή Βούλγαρη και η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη γράφει για τις «Δομές ελευθερίας» (προδημοσίευση από το Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας που ετοιμάζει).

Στη λογοτεχνική ύλη θα βρείτε αφηγηματικά κείμενα των Βασίλη Τσιαμπούση, Νατάσας Κεσμέτη, Μιχάλη Μακρόπουλου, Σπύρου Θεριανού και Δώρας Κουγιουμτζή και ποιήματα των Σταμάτη Πολενάκη, Χάρη Βλαβιανού, Αλέσσιο Μπραντολίνι (μτφρ. Ναταλίας Δάσκα), Κώστα Λιννού, Αγγελικής Σιδηρά, Κλεοπάτρας Λυμπέρη, Στέλιου Λούκα, Μοέζ Μαζέδ (μτφρ. Ηλίας Κεφάλας), Κυριακής Αν. Λυμπέρη.

Ακολουθούν οι μόνιμες στήλες, στις οποίες προστίθεται από αυτό το τεύχος βιβλιοφιλικό σκίτσο του έξοχου κομίστα Γιώργου Γούση.

Τα περιεχόμενα του τεύχους αναλυτικά:

Γιάννης Ψυχοπαίδης
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

Σταμάτης Πολενάκης
ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΥ

Αντώνης Ζέρβας
ΚΡΙΣΙΣ 2014

Ηλίας Παπαγιαννόπουλος
ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΕΣ: ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Χάρης Βλαβιανός
ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Όσκαρ Αν
«ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΦΕΡΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ;»
(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΜΕΛΕΝΤΕΘ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ)

Βασίλης Τσιαμπούσης
ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗ

Αλέσσιο Μπραντολίνι
ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ
(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΑΣΚΑ)

Κρίστοφερ Μέρριλλ
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ»
(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΙ ΚΑΛΝΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΗ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΦΑΝΗ ΠΕΝΤΑΡΒΑΝΗ)

Νατάσα Κεσμέτη
ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΔΩΘΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Κώστας Λιννός
ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Νικολάι Μπερντιάγεφ
Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ)

Βλαδίμηρος Σολοβιόφ
ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

Αγγελική Σιδηρά
ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Δημήτρης Κόκορης
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑ

Μιχάλης Μακρόπουλος
ΡΙΓΑΝΗ

Κλεοπάτρα Λυμπέρη
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Εμμανυέλ Καρρέρ
«Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ»
(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΚΛΗΡΗ)

Μοέζ Μαζέδ
ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΗΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ)

Στέφανος Ροζάνης
«ΟΛΗ ΜΟΥ Η ΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΥ»
(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΔΟΥΑΤΖΗ)

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη
ΔΟΜΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Στέλιος Λουκάς
ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Χριστίνα Τσίγκου
«ΑΠΟΘΥΜΗΣΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΟΖΑΧΑΡΗ».
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ (ΕΠΙΜ. ΘΑΝΑΣΗΣ Θ. ΝΙΑΡΧΟΣ)

Σπύρος Θεριανός
ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Δώρα Κουγιουμτζή
Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Κυριακή Αν. Λυμπέρη
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Δημήτρης Β. Κουτσούγερας
ΤΟ ΚΩΜΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

{ΑΒΥΘΟΜΕΤΡΗΤΟΙ ΚΑΙΡΟΙ}

* Ιστορία των ιδεών * Κική Δημουλά: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ * Μαριάνος Δ. Καράσης: ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ: ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ * Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας: ΑΠΟ ΤΟΝ «ΥΠΑΡΚΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ» ΣΤΟΝ «ΥΠΑΡΚΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ» * Κώστας Μελάς: ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ * Γιάννης Β. Κωβαίος: ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΛΕΞΙΚΟ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΦΑΛΟΥΣ ΤΟΥ (ΙΙ) * Γιώργος Κεντρωτής: ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ (Ι) * Φερνάντο Σορεντίνο: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ * Θανάσης Θ. Νιάρχος: ΣΕΛΙΔΕΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ * Γιώργος Μητρούλιας: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ * Γιώργος Χουλιάρας: ΑΠΡΑΓΙΑ. ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ * Γιώργος Φραντζολάς: Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΟΥΣΑ * Κώστας Βραχνός: ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ * Δημήτρης Αγγελής: ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΞΑΝΑ * Νατάλια Γκίζμπουργκ: Η ΣΙΩΠΗ

{ΕΠΙ ΥΔΑΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ}

* Άλβαρο Βαλβέρδε: ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΛΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ * Ηλίας Κεφάλας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ, ΠΑΡΑΣΑΓΓΕΣ * Γιάννης Παπακώστας: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΦΡΕΔΑΣ, ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΠΟΡΘΜΕΙΟΥ * Γιώργος Βέης: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ, ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ * Γιώργος Χαβουτσάς: ΛΕΞΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ * Νίκος Αλ. Μηλιώνης: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ * Έλενα Σταγκουράκη: «ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΑ, ΔΟΥΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…» (Ζ. ΖΕΝΕ, ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ) * Αχιλλέας Ντελλής: ΔΥΟ ΜΟΡΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΗ), Β΄ * Βασίλης Παπαδόπουλος: ΤΟ «ANGST» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ * Κώστας Στεργιόπουλος: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΥΤΡΑ * Τάσος Καλούτσας: ΕΞΗΝΤΑΧΡΟΝΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Ή ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΜΕΣΚΟ * Κ. Τσίβος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣ: ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ * Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης: ΦΡΕΑΤΙΑ * Ν.Μ.Τσ.: ΑΚΑΡΙΑΙΑ * Π.Β. Πάσχος: ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ * Ευριπίδης Νεγρεπόντης: ΤΥΡΒΗ * Μίκαελ Άουγκουστιν: ΓΙΑ ΤΟΝ GÜNTER GRASS * Βασίλης Παπαγεωργίου: ΤΟΥΜΑΣ ΤΡΑΝΣΤΡΕΜΕΡ * Γιώργος Γούσης: ΤΟ ΚΟΜΙΚ

ΣΧΕΔΙΑ ΤΕΥΧΟΥΣ: ΑΛΕΚΟΣ ΚΥΡΑΡΙΝΗΣ

interviews_frear11
Emmanuel Carrère, Oscar Hahn, Christopher Merrill

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη