frear

Ανυπερθέτως – του Τάσου Θεοφιλογιαννάκου

Με είχε καλέσει στο Γραφείο της. Παλιά υπάλληλος του Υπουργείου, όψη ρικνή, κυρτωμένη, σώμα βαρύ, πληθωρικό, δυσκίνητο, βλέμμα αυστηρό και μελαγχολικό συνάμα. «Τα χρήματα για το ταξίδι του Υπουργού πρέπει να εισπραχθούν ανυπερθέτως σήμερα», μου είπε βλοσυρά. Εκείνο το ασυνήθιστο όμως «ανυπερθέτως» δεν ήχησε μέσα μου στα κουτουρού ‒αν έπεσε βέβαια σε γη αγαθή «Κύριος οίδεν» ‒ και βιάστηκα να αποκριθώ θεατρικά «μην ανησυχείτε κυρία μου! Το ζήτημα τούτο θεωρήσατέ το λήξαν! Τα χρήματα θα εισπραχθούν ανυπερθέτως σήμερα. Το τονίζω, ανυπερθέτως!». Αυτό ήταν, η διάθεσή της άλλαξε και γέλασε ηχηρά, την ευθυμία της ωστόσο τη συνδαύλιζαν και την παρέτειναν τα γέλια της συναδέλφου της. «Κύριε Θ., με περιπαίζετε» έκανε να παραπονεθεί σε τόνο οικείο και συγκαταβατικό. « Δεν σας περιπαίζω καθόλου. Απλώς με μάγεψε αυτό τούτο το ανυπερθέτως σας!»

Έκτοτε φρόντιζα αραιά και που, όχι καθημερινά, για να μη δημιουργήσω όχληση, να επανέρχομαι σε εκείνο το ανυπερθέτως που είχε απρόσμενα γεφυρώσει τη μεταξύ μας απόσταση. «Κυρία μου, θα ήθελα ανυπερθέτως να σας πω καλημέρα σας!». Στο πρόσωπό της είχε σκάσει ένα ώριμο τρυφερό χαμόγελο. Την τελευταία φορά που την είδα, της είπα ότι ανυπερθέτως αναχωρώ για Αλεξάνδρεια εντός δέκα ημερών. Μου αποκάλυψε τότε ότι ήταν Αιγυπτιώτισσα, από το Κάιρο και μου μίλησε για το εχθές της Αιγύπτου, τα ελληνικά σχολεία, τον σφριγηλό ζωντανό ελληνισμό σε αντίθεση με το απογοητευτικό και κατάξερο τώρα.

Προχθές, όλως τυχαία, μετά από τρεισήμισι και πλέον χρόνια, τη θυμήθηκα, όταν εντόπισα πάλι ‒(περι)διαβάζοντας‒ το σημαδιακό επίρρημα. Το επώνυμό της όμως δεν είχε συγκρατηθεί στη μνήμη μου. Έψαξα στους καταλόγους του Υπουργείου, αλλά μάταια. Ρώτησα καταληκτικά εκείνη την παλαιά συνάδελφό του Γραφείου της και πληροφορήθηκα ότι η κυρία αυτή είχε ανυπερθέτως βγει σε σύνταξη.

Περνάει λοιπόν ο καιρός, σκέφτομαι, και ένας ένας –ανυπερθέτως– φεύγουμε…

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Φωτογραφία: Harry Gruyaert.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη