frear

Για την “Έχθρα” – της Γκουέντολυν Μπέννετ

μετάφραση, σχόλια: Γεώργιος Ν. Σχορετσανίτης

Θα σε μισώ
Σαν ένα βελάκι από σφυριχτό ατσάλι
Που ρίχτηκε μέσα  σε νηνεμία
Κι  ακόμα παλίρροια,
Ή πανηγυρικά
Όπως τα πεύκα είναι ήσυχα
Όταν στέκονται χαραγμένα
Ενάντια στον ουρανό.
Το να σε μισώ θα είναι ένα παιχνίδι
Που θα παίζεται με κρύα χέρια
Και λεπτά δάχτυλα.
Η καρδιά σου θα λαχταρά
Για το μοναχικό μεγαλείο
Του πεύκου
Ενώ αναζωπυρωμένες πυρκαγιές
Στα μάτια μου
Θα σε πληγώνουν σαν τα  γρήγορα βέλη.
Η μνήμη θα θέσει τα χέρια της
Πάνω  στο στήθος σου
Και θα καταλάβεις
Το μίσος μου.

Hatred

I shall hate you/ Like a dart of singing steel/ Shot through still air/ At even-tide/

Or solemnly/ As pines are sober/ When they stand etched/ Against the sky/Hating you shall be a game/ Played with cool hands/ And slim fingers/ Your heart will yearn /For a lonely splendor/ Of the pine tree;/ While rekindled fires /

In my eyes /Shall wound you like swift arrows/ Memory will lay its hands/ Upon your breast /And you will understand /My hatred.

Ένα ποίημα το οποίο ενώ επικεντρώνεται στην αγάπη, τελικά εμφανίζεται και καταλήγει καθόλου ευχάριστο. Αλλά όμως δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, κι ούτε εντελώς απαραίτητο, απαισιόδοξα και αρνητικά θέματα, να μη δημιουργούν δυσαρέσκεια στον αναγνώστη. Για μια γυναίκα, αφροαμερικανή ειδικότερα, δεν είναι υποχρεωτικό κι ούτε θεμιτό, να παρουσιάζει ευτυχισμένο προσωπείο πάντοτε, όταν η καθημερινή της ζωή μαστίζεται από αφόρητες ανισότητες, πολυποίκιλη υποβάθμιση, ύβρεις και ψυχική καταπίεση και τελικά αποδεικνύεται τόσο άδικη.  Στην πραγματικότητα, η συνεχής άρνηση της πραγματικότητας από μεριάς της καταπιεσμένης γυναίκας, ανοίγει και καθορίζει  το δρόμο για  μνημειώδη, και μερικές φορές θανατηφόρα, έκρηξη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αγάπη και το μίσος είναι αλληλένδετες έννοιες, όπως φαίνεται και στο  ποίημα ετούτο της Γκουέντολυν Μπέννετ, με το μίσος να εμφιλοχωρεί στους στίχους της σαν ένα  βροντερό και ανεπεξέργαστο συναίσθημα. Το δηλητήριο του ποιήματος σαφώς δεν είναι απότομο, δεν έρχεται εν αιθρία, αλλά παρουσιάζεται καλά σχεδιασμένο και προμελετημένο, με ικανή ποσότητα  θανάσιμης δύναμης. Για κάποιους, στη ζωή, το βίαιο μίσος μπορεί να είναι πιο τρομακτικό, αλλά για αρκετούς  το στωικό μίσος που αναπτύσσεται σταδιακά, ίσως είναι πολύ πιο σοβαρό. Η ποιήτρια επιτίθεται ανοιχτά εναντίον εκείνου για τον οποίο γράφεται το ποίημα, βάζει κλωστή στη βελόνα της να το κεντήσει και “το μίσος θα είναι ένα παιχνίδι που θα παίζεται με κρύα χέρια και λεπτά δάχτυλα”.

Η χαρά της μισώντας τον, είναι πραγματικά, ένα καλό σημάδι. Όταν μπορεί κάποιος να αντλήσει ενός βαθμού ευτυχία από τη δραστηριότητα αυτή, είναι ενδεικτική του βάθους της συναισθηματικής σύνδεσης που υπήρχε μεταξύ των δύο, κάποτε, ή είναι ενδεικτικό του πόσο φρικτά  αδικήθηκε από το άλλο πρόσωπο, το οποίο ίσως τελικά να μην άξιζε για τίποτα άλλο επιπλέον και για οποιαδήποτε πιθανότητα συγχώρεσης! Ταυτόχρονα, η ποιήτρια εκστομίζοντας εκείνα τα λόγια, ουσιαστικά επαναλαμβάνει την κυριαρχία της επί του άλλου: “… Η καρδιά σου θα λαχταρά/Για το μοναχικό μεγαλείο/Του πεύκου/Ενώ αναζωπυρωμένες πυρκαγιές/Στα μάτια μου/Θα σε πληγώνουν σαν τα  γρήγορα βέλη… “. Κι’ εδώ θα πάρει τη μεγαλειώδη απόφαση και θα επιλέξει την πιο επώδυνη και παρατεταμένη μορφή του μίσους. Η Μπέννετ, δεν μας δίνει την απάντηση ευθέως, αλλά την ίδια στιγμή αφήνει τη φαντασία μας να τρέξει αχαλίνωτα. “… Η μνήμη θα θέσει τα χέρια της/Πάνω  στο στήθος σου/Και θα καταλάβεις/Το μίσος μου…”!

Στην πραγματικότητα μόνο “εκείνος” γνωρίζει το λόγο, εμείς οι αναγνώστες, όχι! Το τέλος είναι και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικό! Κάποια φαντάσματα του παρελθόντος μπορεί να βρίσκονται εν υπνώσει και απωθημένα στο υποσυνείδητο, αλλά έρχεται η στιγμή που ανέρχονται στην επιφάνεια απειλητικά!  Το παρόν μας, σε τελική ανάλυση, δεν είναι απρόσβλητο από το παρελθόν μας. Παλιά σφάλματα δικά μας και ξεχασμένα εν πολλοίς από εμάς τους ίδιους, κατά πάσα πιθανότητα εξακολουθούν να βρίσκονται εκτεθειμένα  στη μνήμη κάποιου άλλου!

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη

%d bloggers like this: