Το χωριό Νέα Μάδυτος
Ανήμερα πρωτοχρονιάς, υγρασία και πολύ κρύο δίχως αέρα. Κοιτώντας το χωρίο Νέα Μάδυτος από μακριά, ο καπνός από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες ανεβαίνει ευθεία πάνω προς τον ουρανό σχηματίζοντας μια νοητή προέκταση των καμινάδων. Αντιδυτικός τρόπος ζωής ή ανατολικός πολιτισμός. Εικόνα περασμένων δεκαετιών πιο κοντά στην ανατολή.
01/01/12
Πολιτισμός αύρας λεπτής
Κιθαιρώνας. Λίγο πριν την ανηφορική φουρκέτα για να πιάσουμε τις ευθείες για το καταφύγιο. Σε ένα από τα τελευταία ρέματα, δροσιά και άνοιξη, μοναδική μυρουδιά και αίσθηση. Πολιτισμός αύρας λεπτής ή το λεπτό αεράκι του Ηλία Θεσβίτη.
28/03/12
Το φιλοσόφημα του σκύλου
Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. Μεγάλη Τετάρτη, πέρας της λειτουργίας του Ευχελαίου. Στο πλάτωμα της στροφής πριν τη διχάλα, ελληνικός ποιμενικός, μεγαλόσωμος και υγιέστατος τεντώνοντας τον μισό του κορμό προς τον ουρανό ατενίζει και φιλοσοφεί τη μοναδική θέα, μετέχοντας τη θεία χάριτι.
15/04/12
Τι είναι πολιτισμός;
Πιάνοντας το πλοίο βράδυ στο λιμάνι Καμάρες. Δεξιά και αριστερά βράχος και σκότος. Μοναδικό φως, το καντήλι απ’ ένα ξωκλήσι αριστερά, Αγία Αικατερίνη. Τρομερή παραμυθία. Τι είναι πολιτισμός; Ένα ξωκλήσι με ένα καντήλι αναμμένο και ένα κυπαρίσσι, είχε πει κάποτε ο πατέρας του Νίκου Ξυλούρη.
05/09/12
Ο Σκλάβος
Η δεύτερη ψιλότερη κορυφή της Κιμώλου. Η περιοχή είναι γεμάτη ελιές, λιγοστά αμπέλια έχουν απομείνει. Αυτοκίνητο δεν πηγαίνει, με τα πόδια ή με τα ζώα. Ο μόχθος των ανθρώπων δουλικός, μαρτυρείται απ’ τα αμέτρητα μικροχώραφα και τις ξερολιθιές. Η θέα απ’ την κορυφή μοναδική, το Αιγαίο στα μάτια σου. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», τόνιζε ο Οδυσσέας Ελύτης.
17/11/12
Το επίχρισμα της Εκκλησίας
Παναγία η Οδηγήτρια. Εργασίες συντήρησης. Μοναδικό καινούργιο, λεπτεπίλεπτο επίχρισμα στον νότιο μαντρότοιχο της εκκλησίας. Μοναδικός μάστορας και εργάτης κάποιος άνθρωπος πακιστανικής καταγωγής. Κι από τα πρακτικά ζητήματα δεν μπορεί η Εκκλησία να υποθάλπει τον ρατσισμό στους κόλπους της.
17/11/12
[Πρώτη δημοσίευση: frear.gr. Ο πίνακας είναι του Βασίλη Τάγκαλου.]
O Χρήστος Γιώβος γεννήθηκε το 1977 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ και Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στις Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία. Εργάζεται ως Θεολόγος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί με την κριτική παρουσίαση θεολογικών βιβλίων και γενικότερα με την κριτική σκέψη, γράφει δοκίμια και διηγήματα.