frear

Φρέαρ 4 -Δελτίο Τύπου

Επιστολές Σεφέρη – Κική Δημουλά – Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος – Κώστας Στεργιόπουλος κ.ά.

Κική Δημουλά: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Χατζηαντωνίου: ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ

Γιολάντα Πέγκλη: ΤΡΥΠΕΣ

Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος: ΑΝΑΛΗΨΗ

Τάσος Καλούτσας: ΝΑΝΤΙΑ

Γιώργος Μπλάνας: ΣΤΑΣΙΩΤΙΚΟ ΕΒΔΟΜΗΚΟΣΤΟ ΕΚΤΟ

Κώστας Στεργιόπουλος: ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΗ (ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ)

Χάρης Βλαβιανός: ΠΕΝΤΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Γιώργος Βέης: Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝ

Βένο Τάουφερ: Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ (ΜΤΦΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΡΟΥΝΗΣ)

Μιχαήλ Μπαχτίν: ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ(ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΑΚΟΥΛΑΣ)

Ρενέ Σάρ: ΦΥΛΛΑ ΥΠΝΟΥ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΛΙΟΝΤΑΚΗΣ)

Π.Β. Πάσχος: ΝΥΧΤΑ ΟΛΟΦΩΤΕΙΝΗ

Ότα Πάβελ: ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΜΑΤΙΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΛΛΑΣ, ΜΤΦΡ.: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΒΟΣ)

Ιλύα Καμίνσκι: MUSICA HUMANA (ΜΤΦΡ.: ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ)

Λιουντμίλα Πετρουσέφσκαγια: ΣΟΠΕΝ ΚΑΙ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ (ΜΤΦΡ. : ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΣΙΩΛΗ)

Μιχάλης Μακρόπουλος: Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ

Κώστας Λιννός: ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ

Αλέξιος Μάινας: ΕΞΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Mάιλα Γκαρθία Αμορός: «ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΓΕΡΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΠΩΔΕΛΕΡΙΚΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΣ». ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ

[ΑΒΥΘΟΜΕΤΡΗΤΟΙ ΚΑΙΡΟΙ]

Στα δίστηλα του περιοδικού ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος θυμάται τον φίλο του Κωστή Παλαμά και τη Φοινικιά, ο Κώστας Κουτσουρέλης ολοκληρώνει τη σειρά κειμένων του για τη μετάφραση, ο Γιάννης Β. Κωβαίος αντιπαρατίθεται με τον Γιώργο Κεντρωτή για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία. Νέα στήλη με θέματα για την πόλη αναλαμβάνει ο Γιώργος Μητρούλιας, εκλεγμένος λέκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μια ενότητα κειμένων αναφέρεται στη βία της νεοελληνικής κοινωνίας σε σχέση και με το νεοναζιστικό φαινόμενο και στην ανάγκη για μετριοπάθεια (Σπύρος Γιανναράς, Δημήτρης Ελευθεράκης, Κώστας Βραχνός). Κι ακόμα, κείμενα των Μαριάνου Δ. Καράση («Η Πολιτεία του Ήλιου του Τ. Καμπανέλλα»), Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα («Η εκμηδένιση ενός ανθρώπινου δικαιώματος»), Γιώργου Βαρθαλίτη («Υποθήκες ποιητών»), Κώστα Μελά («Εννοιολογικά προβλήματα της ορθολογικότητας»), Μπρουνό Λατούρ («Το παγκόσμιο εργαστήρι», μτφρ.: Χαράλαμπος Φύτρος), Λεωνίδα Σταματελόπουλου («Η θεολογική σκέψη του Ρίλκε με αφορμή τη Δευτέρα Παρουσία»), Νατάσας Κεσμέτη («Φυτεύοντας μια πέτρα») και Λαόνικου Διονυσίου («Αίτημα για ναυαγισμένους αναγνώστες»).

[ΕΠΙ ΥΔΑΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ]

Στο εισαγωγικό σημείωμα των κριτικών σημειωμάτων ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει για την κριτική, κι ακολουθούν κριτικές του Ηλία Κεφάλα (για τη Γιώτα Αργυροπούλου), του Γιώργου Χ. Στεργιόπουλου (για την Αντιγόνη Βουτσινά), του Ανδρέα Μήτσου (για την Ηρώ Νικοπούλου), του Χρίστου Παπαγεωργίου (για τον Μάκη Τσίτα), του Δημήτρη Κάββουρα (για τη Μαρία Διδάχου), του Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου (για τον Διονύση Μαγκλιβέρα), του Γιώργου Βέη (για τον Γιάννη Παπακώστα). Ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης γράφει για την καβαφική ποίηση στη ζωγραφική με αφορμή την έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, η Έλενα Σταγκουράκη για την θεατρική αναπαράσταση από το Εθνικό θέατρο του Ζ του Βασίλη Βασιλικού, ο Αχιλλέας Ντελλής για τον Κωστή Σκαλιόρα κι ο Βασίλης Παπαδόπουλος για τη σύγχρονη μουσική. Για τους προσφάτως αποδημήσαντες Στυλιανό Αλεξίου, Τζόν Τάβενερ και Αντιγόνη Βαλάκου γράφουν οι Κώστας Ανδρουλιδάκης, Δημήτρης Αγγελής και Ιωσήφ Βιβιλάκης, αντίστοιχα.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη