frear

Για το βιβλίο του Ιωάννου Ε. Κωτούλα «Ιστορία και Γεωπολιτική της Νεώτερης Ελλάδος» – γράφει ο Γιώργος Τ. Τσερεβελάκης

Ιωάννης Ε. Κωτούλας, Ιστορία και Γεωπολιτική της Νεώτερης Ελλάδος: από το 1821 στο σύγχρονο Μακεδονικό Ζήτημα, εκδόσεις Λειμών, Αθήνα 2019.

Το νέο βιβλίο του Δρ. Ιωάννου Ε. Κωτούλα, με τίτλο Ιστορία και Γεωπολιτική της Νεώτερης Ελλάδος, αποτελεί μια ρηξικέλευθη και συνθετική συμβολή στο εν ταυτώ πεδίο, καθώς αρύεται στοιχεία από ποικίλους τομείς που λειτουργούν επικουρικώς στην Ιστοριογραφία: Γεωπολιτική, Διεθνείς Σχέσεις, Δημογραφία, Ανθρωπογεωγραφία, κ.ά. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μελέτη, καρπός πολύμοχθης και ενδελεχούς ερεύνης, εξετάζει με κριτική ματιά βασικά ζητήματα της νεώτερης ιστορίας από την Εθνεγερτική Επανάσταση του 1821, έως τη σύγχρονη εκδοχή του Μακεδονικού Ζητήματος, και από τη μεταναστευτική πολιτική μέχρι και σε ζητήματα ιθαγένειας. Τα διαλαμβανόμενα θέματα είναι τα εξής:

α. Το γεωπολιτικό υπόβαθρο της Επαναστάσεως του 1821.

β. Οι γεωπολιτικές παράμετροι του Μακεδονικού Ζητήματος και οι συνέπειες από την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Βορείου Μακεδονίας.

γ. Το Κυπριακό Ζήτημα ως δίλημμα δημογραφικής ασφαλείας.

δ. Η ιστορική ταυτότητα των Ελλήνων Πομάκων.

ε. Η σχέση της ιθαγενείας με την ελληνική κρατική κυριαρχία.

Ο Κωτούλας χειρίζεται άψογα και με επάρκεια το θεωρητικό ζητούμενο, εφαρμόζοντας την μεθοδολογία που ερείδεται στις αρχές και στην ορολογία της Κλασικής Γεωπολιτικής, την οποία εισήγαγε ο Βρετανός θεωρητικός Halford J. Mackinder και ο Αμερικανός Nicholas J. Spykman· επίσης, αξιοποιήθηκαν οι αρχές της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τον Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ Ιωάννη Θ. Μάζη.

Το εν λόγω σύγγραμμα του Ι. Κωτούλα καλύπτει ένα κενό στην σχετική ελληνική βιβλιογραφία, καθώς σπανίζουν οι καλές και εμβριθείς εργασίες από Έλληνες μελετητές, που ασχολούνται επισταμένως με την νεοελληνική ιστορία. Το ελκυστικό ύφος, η ορθή οργάνωση της ύλης, η τεκμηριωμένη άποψη και η καλαίσθητη τυποτεχνική εμφάνιση είναι αδιαμφισβήτητα προτερήματα που διατρέχουν ολόκληρο το βιβλίο και το αναδεικνύουν ως ένα exemplum για όλους τους επίδοξους μελετητές παρομοίας θεματικής.

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Ζωγραφική: Nicolas de Staël. Δείτε τα περιεχόμενα της έντυπης έκδοσης εδώ.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη

%d bloggers like this: