frear

Ένας καμπύλος άνθρωπος – του Παναγιώτη Δημητριάδη

Από μικρός ονειρευόταν να ασχοληθεί με κάποιον τρόπο με τα Νομικά, προσπαθούσε να αποστηθίσει μέρη από την απολογία του Σωκράτη και ήταν λάτρης του Επίκουρου και άλλων μεγάλων αρχαίων φιλοσόφων, και όταν έβρισκε κάποιο μαγικό, επαναστατικό, όμορφο γνωμικό το ανέβαζε στο facebook για να το μεταδώσει ανοιχτά σε όλους τους αγαπημένους του φίλους.

Αύριο έδινε το τελευταίο μάθημα της Νομικής “Ιστορία Δικαίου”, στο οποίο για κάποιον ανεξήγητο λόγο είχε κοπεί πολλές φορές, κυρίως λόγω ερωτήσεων που αφορούσαν την Ιστορία Δικαίου στη νεότερη Ελλάδα.

Ετοίμασε τα ρούχα του για αύριο, ένα πανωφόρι σε περίπτωση που βρέχει, με μια όμορφη κόκκινη κουκούλα που του είχε ράψει η γιαγιά του για να τον ξεχωρίζει, όπως έλεγε, “μέσα στο πλήθος και τη νύχτα”, και τα all star παπούτσια με το αγαπημένο του πράσινο χρώμα. Λόγω αποκριάς στην τσάντα έβαλε και ένα κουτάκι παλιές στρακαστρούκες για να το γιορτάσει με… θόρυβο μετά τις εξετάσεις με τους Κεντρώους συμφοιτητές του (όπως τους χαρακτήριζε, γιατί έβγαιναν συνέχεια Κέντρο, μόνο Κέντρο, πάλι Κέντρο). “Τα λέμε στις 18:00 στο στέκι μας να σε βαφτίσουμε δικηγόρο μετά τσίπουρου!”.

Όλα πήγαν άψογα, θεώρησε ότι έχει γράψει σίγουρα πάνω από τη βάση, μιας και απάντησε ακόμα και σε μερικές δύσκολες ερωτήσεις για το πολίτευμα στη νεότερη Ελλάδα (το κλασικό δίπολο αριστερής και δεξιάς ιδεολογίας).

Παρέδωσε την κόλλα και ξεκίνησε γρήγορα, χαρούμενος και έτοιμος για το παλιό στέκι στα Εξάρχεια. Μια δυνατή βροχή είχε ξεκινήσει αλλά ευτυχώς το είχε προβλέψει, φόρεσε την κουκούλα της γιαγιάς και συνέχισε. Στον δρόμο, δεν το πίστευε! Από μακριά είδε… τον Μίκη, τον παιδικό του ήρωα μουσικής και Μέγα Αριστερόχειρα (όπως τιμητικά τον χαρακτήριζε για τον επαναστατικό του χαρακτήρα). Ήθελε οπωσδήποτε ένα αυτόγραφο και δε θα έχανε τέτοια ευκαιρία, οπότε άρχισε να τρέχει προς το μέρος του χαιρετώντας τον από μακριά “Μίκη, Μίκη!”

Αλίμονο! Δεν ήταν ο Μίκης φυσικά αλλά ένας άλλος άνθρωπος σε αναπηρικό καροτσάκι (μέσα στη βροχή και το δειλινό μπερδεύτηκε). Αλίμονο! Το κακό είχε γίνει.. Οι άνθρωποι που ήταν γύρω από τον παραπληγικό πανικοβλήθηκαν βλέποντας να πλησιάζει τρέχοντας προς το μέρος τους ένας οπαδός εις το όνομα του… ακροδεξιού Μίκη (όπως τον χαρακτήριζαν μετά το προχθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία). Όμως πού να ξέρει αυτός ότι το άλλαξαν σε Μέγα Δεξιόχειρα μέσα σε δυο μέρες, διάβαζε όλο το Σ/Κ για τις εξετάσεις. Το υψωμένο δεξί χέρι που χαιρετούσε καθώς έτρεχε έκανε τα πράγματα χειρότερα! Αμέσως έπεσε σύρμα “παιδιά, ένας εθνικιστής πάει να την πέσει στον δικό μας”! Έξαφνα σταμάτησε βλέποντας μια μικρή μάζα ανθρώπων να τρέχει απειλητικά προς το μέρος του. Γύρισε από την άλλη μεριά και άρχισε και αυτός να τρέχει σε πανικό. Αμέσως, μια περίπολος αστυνομικών που βρισκόταν εκεί κοντά θορυβήθηκε βλέποντας έναν όχλο ανθρώπων με αρχηγό έναν κουκουλοφόρο αναρχικό με προκλητικά παπούτσια, να τρέχει επικίνδυνα προς το μέρος τους! ” Ζητούμε ενισχύσεις! Ξεκίνησαν φασαρίες στο Πολυτεχνείο!”.

– Κατηγορούμενε, υπάρχουν εις βάρος σου σοβαρές καταγγελίες. Σε κατηγορούν για “Σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, ονόματι “Κεντρώοι”, που αποτελείται από κουκουλοφόρους ακροαριστερούς με ναζιστικές προεκτάσεις! Η κατοχή εκρηκτικής ύλης, οι μάρτυρες που σε είδαν να χαιρετάς φασιστικά και η δημόσια λατρεία σου για τον πατέρα του ολοκληρωτισμού, Πλάτωνα, δυσχεραίνουν κατά πολύ τη θέση σου. Τι δηλώνεις κατηγορούμενε; Σε ποιό άκρο της ευθείας ανήκεις; Είσαι ακροαριστερός, ακροδεξιός ή διπολικός εξτρεμιστής;

– Εκτός ευθείας κα Πρόεδρε, σημείο εκτός ευθείας…

– Ναι κατηγορούμενε, αλλά θα έπρεπε να ξέρεις, ως λάτρης των Αρχαίων, πως ο Ευκλείδης ήταν αυτός που πήρε ως αξίωμα ότι από ένα σημείο εκτός ευθείας περνάει πάλι μόνο μία ευθεία με άποψη παράλληλη με την αρχική.

– Συμφωνώ κα Πρόεδρε, αλλά η αμφισβήτηση αυτού του θεωρήματος γέννησε καινούργιες γεωμετρίες και εναλλακτικές ιδεολογίες, που όπως αποδείχθηκε ήταν πιο αληθινές, μιας και μας έφεραν πιο κοντά μεταξύ μας μέσω της… καμπύλης φύσης των πραγμάτων, και έτσι εξέλιξαν τον μονοδιάστατο τρόπο σκέψης μας.
Τώρα, περιμένω υπομονετικά και συνετά την καταδίκη μου για μια ζωή εκτός ευθείας, από όπου με διεκδίκησαν άπειρες, παράλληλες και καμπυλοειδείς απόψεις.

Με αγάπη στον Μίκη που πάντα θα μας εξιστορεί με ειλικρίνεια την άποψη του, όχι τόσο για του λόγου τη σύγκλιση, αλλά για του ετερόκλητου λόγου το σθένος.


[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ.]

Πρόσθεσε το Φρέαρ στη λίστα του feed.ly: μία από τις καλύτερες επιλογές για την ανάγνωση feeds μέσω RSS.

follow us in feedly

Twitter

Πρόσθεσε το Φρέαρ στη λίστα του feed.ly: μία από τις καλύτερες επιλογές για την ανάγνωση feeds μέσω RSS.

follow us in feedly