frear

Ο Κώστας Ανδρουλιδάκης προτείνει πέντε βιβλία του 2017

1) π. Ευάγγελος Γκανάς, Ο λύχνος πάνω στη λυχνία. Η Εκκλησία ως εναλλακτική πόλις, Πόλις, Αθήνα 2017.

Μια σοβαρή μαρτυρία και πρόταση για τη θέση και την αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο. Η σημασία της ζωντανής, έμπρακτης πίστης και του κριτικού θεολογικού στοχασμού –σε διαρκή γόνιμο διάλογο με την φιλοσοφία, τις επιστήμες, τη βιοηθική και τη λογοτεχνία- για τον Χριστιανισμό της εποχής μας.

2) Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αρχή σοφίας και κατακόκκινα όνειρα. Πίστη και έρωτας στον Τ. Κ. Παπατσώνη, Πόλις, Αθήνα 2017.

Δύο εξαιρετικές μελέτες για τον «μοναδικό τρόπο με τον οποίο ζει και εκφράζεται μέσα στο έργο του Παπατσώνη η πίστη και ο έρωτας». Στοχαστική, διεισδυτική και ευαίσθητη επαναπροσέγγιση ενός αδίκως παραγνωρισμένου και υποτιμημένου ακόμα σπουδαίου Έλληνα ποιητή.

3) Βίκτωρος Ουγκώ, Ποιήματα, μετάφραση Κωστή Παλαμά, επιμέλεια Μαρία Τσούτσουρα, Στιγμή, Αθήνα 2017.

Πνευματική συνάντηση κορυφής: Ποιήματα του μεγάλου Γάλλου κλασικού συγγραφέα στην θαυμάσια και ιστορικά σημαντική μετάφραση του πρωτοπόρου ‒και ως μεταφραστή‒ Κωστή Παλαμά. Εξαιρετικά καλαίσθητη, βιβλιοφιλική έκδοση από τη «στιγμή» του μαΐστορα λόγιου εκδότη Αιμίλιου Καλιακάτσου.

4) Σοφοκλέους, Αντιγόνη και σελίδες για την Αντιγόνη των Friedrich Hölderlin, Sören Kierkegaard, Martin Heidegger, μεταγραφή, σημειώσεις, σχόλια Συμεών Γρ. Σταμπουλού, Gutenberg, Αθήνα 2017.

Ένα μοναδικό και πολύτιμο «διπλό βιβλίο». Στο πρώτο μέρος, το αρχαίο κείμενο, μεταγραφή στη νεοελληνική και σχολιασμός της σοφόκλειας Αντιγόνης. Στο δεύτερο μέρος, μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά και ερμηνεύονται τρία σημαντικά δοκίμια για την Αντιγόνη των Friedrich Hölderlin, Sören Kierkegaard, Martin Heidegger. Εμβριθής, υποδειγματική φιλολογική και ερμηνευτική έκδοση-σταθμός.

5) John Rawls, Ο πολιτικός φιλελευθερισμός, μτφρ. Σπύρος Μαρκέτος – Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Μεταίχμιο, Αθήνα 2017.

Έπειτα από την Θεωρία της Δικαιοσύνης –ένα από τα σπουδαιότερα έργα της πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας του 20ού αιώνα (ελληνική έκδοση: επιμέλεια Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου-Ανδρέας Τάκης, Πόλις, Αθήνα 2001) – ο Πολιτικός Φιλελευθερισμός προσφέρει την επανεξέταση των ζητημάτων, την προέκταση και εν μέρει αναθεώρηση των αντιλήψεων της θεωρίας της δικαιοσύνης. Σε διαρκή διάλογο με τον Καντ αλλά και σε γόνιμη συζήτηση και αναμέτρηση με τον Χάμπερμας, ένα βιβλίο απαραίτητο σήμερα όσο ποτέ, ιδίως σε μιαν εποχή και σε μια χώρα που συγχέει συχνά τον «νεοφιλελευθερισμό» με τον καλώς εννοούμενο φιλελευθερισμό, δηλ. την μέριμνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

*****

[Όπως κάθε χρόνο, από τα Χριστούγεννα μέχρι και το τέλος των γιορτών δημοσιεύουμε τις λίστες των συνεργατών μας για τα δικά τους αγαπημένα από τη χρονιά που φεύγει: καταγράφονται βιβλία, μουσικές, ταινίες, παραστάσεις, ό,τι μας άρεσε απ’ το έτος που πέρασε. Δεν πρόκειται για λίστες με “τα καλύτερα του 2017” –τα πνευματικά γεγονότα δεν μπορεί να κατατάσσονται με τέτοιο τρόπο–, αλλά γι’ αυτά που κατά την υποκειμενική κρίση των γραφόντων αξίζει ίσως να προσεχτούν περισσότερο.]

Δείτε τα περιεχόμενα της έντυπης έκδοσης εδώ.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη