frear

Κυριακή 24.5: Διάλεξη της Βάσιας Τσακίρη για τον Kierkegaard και τον Nietzsche

Διάλεξη της Βάσιας Τσακίρη με θέμα:

«Ύπαρξη και μνησικακία στο έργο των Kierkegaard και Nietzsche»

24/5, Κυριακή, ώρα 8:00μ.μ.

Πανταζή 24, Ηλιούπολη

Στη διάλεξη θα επιχειρηθεί η ανίχνευση της σχέσης μεταξύ της ανθρώπινης ύπαρξης και της μνησικακίας στο έργο του Κίρκεγκωρ και του Νίτσε. Εν πρώτοις οι διαφορές των δύο φιλοσόφων στο ζήτημα αυτό φαίνονται ανυπέρβλητες. Ο Κίρκεγκωρ, ως υπέρμαχος μιας ιδιότυπης εκδοχής του προτεσταντισμού, εντοπίζει την απαρχή της μνησικακίας στην απομάκρυνση του ανθρώπου από την εσωτερικότητά του και τον χριστιανικό Θεό. Αντιθέτως, ο Νίτσε ανιχνεύει την απαρχή της μνησικακίας ακριβώς στην ιουδαιο-χριστιανική σύλληψη της σχέσης ανθρώπου-Θεού, και προτείνει ως μόνη πιθανή υπέρβασή της είτε τη λύτρωση μέσω της τέχνης (στα πρώτα έργα του) είτε την εμφάνιση ενός υπερηθικού ατόμου που καταφάσκει δημιουργικά τη ζωή. Ωστόσο κοινός τόπος των διαλογισμών των δύο στοχαστών μοιάζει να είναι η κατανόηση του μνησίκακου τρόπου ύπαρξης ως συνώνυμου της αδυναμίας του νεωτερικού υποκειμένου να νοηματοδοτήσει ενεργά τον βίο του.

Είσοδος ελεύθερη.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε για την έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 210 9715981 και στο email: info@personagrata-politismos.gr, ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.personagrata-politismos.gr

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα εισηγήτριας

Η Βάσια Τσακίρη εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή Howard Caygill και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διδάξει νεότερη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και σήμερα διδάσκει ως ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους. Η διδακτορική της διατριβή έχει δημοσιευτεί σε αναθεωρημένη μορφή στα Αγγλικά με τον τίτλο: Kierkegaard: Anxiety, Repetition and Contemporaneity (Palgrave/Macmillan 2006). Μέλος της συντακτικής ομάδας του περ. Φρέαρ.

the-boys2

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη