frear

Φρέαρ, τχ. 20: Από αύριο βγαίνουμε στα βιβλιοπωλεία

Από αύριο το μεσημέρι το 20ό τεύχος του περιοδικού μας θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία.

Το τεύχος περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Άρη Αλεξάνδρου –προλογίζει ο Δημήτρης Κόκορης και γράφουν οι Αντωνία Κοσένα, Αντιγόνη Ηλιάδου, Θοδωρής Μπόνης, Κώστας Δεσποινιάδης και Φιλήμων Παιονίδης. Ως γνωστόν, το Φρέαρ δεν είναι φιλολογικό περιοδικό και με το αφιέρωμα στον Αλεξάνδρου θέλει να επισημάνει ένα μεταιχμιακό πρόσωπο των Γραμμάτων μας που υπήρξε πάνω απ’ όλα και σε καιρούς δύσκολους μια ακέραιη ηθική προσωπικότητα.

Ο Θεοφάνης Τάσης γράφει για την ισλαμιστική τρομοκρατία και την κρίση νοήματος, ο Σταύρος Γιαγκάζογλου σχολιάζει το Προς Εκκλησιασμό του Ν.Γ. Πεντζίκη, ο π. Βασίλειος Θερμός επανέρχεται στο αφιέρωμα του προηγούμενου τεύχους για τις ανθρωπιστικές σπουδές και ο Ζ.Δ. Αϊναλής συνδέει τον Βίο του Συμεών του Σαλού του Λεοντίου Νεαπόλεως με την καρναβαλοποίηση της καθημερινότητας. Θα βρείτε επίσης συνέντευξη του Γάλλου συγγραφέα Ντομινίκ Φερναντέζ στον Διονύση Σκλήρη, διηγήματα των Ευριπίδη Νεγρεπόντη, Μιχάλη Μακρόπουλου, Μαρίας Κουγιουμτζή, Κλαίτης Σωτηριάδου, Κώστα Σιαφάκα, μικρά πεζά του Μίκαελ Άουγκουστιν και το δραμάτιο σκιών «Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης» του Ιωσήφ Βιβιλάκη, βασισμένο στο διήγημα του Παπαδιαμάντη «Ο γάμος του Καραχμέτη». Ακόμα, δημοσιεύονται ποιήματα των Ζέφης Δαράκη, Τάσου Πορφύρη, Γιολάντας Πέγκλη, Αντώνη Ζέρβα, Κώστα Θ. Ριζάκη, Χρίστου Παπαγεωργίου, Βάλτερ Πούχνερ, Τασούλας Καραγεωργίου, Κώστα Λιννού, Γιώργου Αλισάνογλου, Αντώνη Δ. Σκιαθά.

Στα δίστηλα του περιοδικού, κείμενα των Μαριάνου Δ. Καράση, Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα, Κώστα Μελά, Κώστα Βραχνού, Γιάννη Β. Κωβαίου, Γιώργου Κεντρωτή, Βασίλη Παπαθεοδώρου, Σωτήρη Παστάκα, Γιώργου Μητρούλια, Αντώνη Παπαβασιλείου και ημερολογιακές καταγραφές από τους Αντρές Σάντσεθ Ρομπάυνα, Θανάση Θ. Νιάρχο και Δημήτρη Αγγελή. Στα Θησαυρίσματα συνεχίζεται η παρουσίαση αθησαύριστου νεανικού ταξιδιωτικού κειμένου του Κώστα Ε. Τσιρόπουλου.

Δημοσιεύονται, επίσης, κριτικές βιβλίου, στήλες για την τέχνη (Νίκος Αλ. Μηλιώνης), το θέατρο (Ιωσήφ Βιβιλάκης), τον κινηματογράφο (Αχιλλέας Ντελλής) και τη μουσική (Βασίλης Παπαδόπουλος), κείμενα του Αλέξη Ζήρα, Γιώργου Μαρκόπουλου, Νατζουάν Νταρουίς, Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη και, όπως πάντα, το κόμικ του Γιώργου Γούση.

Τα κείμενα πλαισιώνουν φωτογραφίες του Βασίλη Δ. Γόνη.

Το τεύχος είναι συλλεκτικό καθότι προφητικό: μία γερή παρτίδα αντιτύπων φέρει, μετά από παρέμβαση του γνωστού δαίμονα του τυπογραφείου, ημερομηνία στο εξώφυλλο 2018.

Καλή ανάγνωση!

[Φωτογραφία: René Groebli.]

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη