Η αρκούδα ―στη φυλακή του δάσους― ονειρευόταν να γίνει παιδί της πόλης. Φορούσε για περιβολή την απόρθητη γούνα της, αποζητούσε χάδια σε δέντρα με βαθιές ρίζες και λείαινε τα νύχια της σε υπεκφυγές, αυλακώνοντας εν τέλει τις ―αντικρουόμενες με τη φύση― ανάγκες της. Οι πάντα, όμως, συγκαλυμμένες πράξεις της δεν επέφεραν τη λυτρωτική αλλαγή και την κρατούσαν δέσμια των παραμυθιών.

Η αποπλάνηση εισέβαλε ―απρόσμενα― στην ιστορία. Στο αφιλόξενο περιβάλλον, μια φωτιά άναψε ανάμεσα στο σκοτάδι των ψηλών δέντρων κι ευθύς η καρδιά του ζώου επιτάχυνε και η γεύση του κυνηγιού πλημμύρισε το στόμα. Γυναικεία κορμιά, που πέταξαν τα περιττά προσχήματα, άρχισαν να λικνίζονται και με μακριά λυτά μαλλιά να διαγράφουν τη γύμνια τους, ξύπνησαν ορέξεις, βούτηξαν σε λάσπες και άφησαν πατημασιές στην άσπιλη εγκράτεια, όπως το μελάνι στο χαρτί. Στο παγανιστικό θέαμα του χορού που τύλιγε τις φλόγες, η αρκούδα καθηλώθηκε εκκρίνοντας σάλιο. Οι καλοί της τρόποι απαιτούσαν να παραμείνει κυρία στο τραπέζι και έτσι το δείπνο ολοκληρώθηκε στη σιωπή, δίχως να χαθεί η έμπνευση της κανιβαλιστικής συνουσίας.

Της τελευταίας, μόνο, καρδιάς διατήρησε το σφυροκόπημα. Είχε γεύση από μέλι, λευκό διάφανο δέρμα και μάτια μαύρες βιτρίνες, που αντανακλούσαν τόσους έρωτες θαμμένους στο λαγούμι. Θα την κρατούσε ζεστή, ξαπλωμένη κάτω απ’το βάρος ελπίδων, μαζί της στη χειμερία νάρκη, ―στη παγίδα τόσων χρόνων―, μέχρι να ανθίσουν λέξεις κι αποτινάξει το δέρμα της αρκούδας.


[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ.]