frear

Από τη Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία: Φρέαρ, τχ. 16-17

Μετά το Brexit, το Φρέαρ έθεσε σε Ευρωπαίους συγγραφείς το ερώτημα: Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναγίνει ένα ελκυστικό όραμα για την Ευρώπη;

Στο νέο μας τεύχος απαντούν οι Κάρλο Γκάλι, Ουλρίκε Γκερότ, Ρίτσαρντ Τζ. Έβανς, Μανουέλ Καστέλς, Νόρμαν Μανέα, Πέτρος Μάρκαρης, Σλαβένκα Ντράκουλιτς, Ζαν-Μαρκ Φερρύ, Λάζλο Φ. Φολντέινι.

Ο Θανάσης Θ. Νιάρχος μας παρουσιάζει ένα αθησαύριστο κείμενο του Μ. Καραγάτση και ο Γιώργος Πετρόπουλος δύο επιστολές του Τέλλου Άγρα.

Ο Διονύσης Σκλήρης συζητάει με τη Μυριάμ Ρεβώ ντ’ Αλλόν και με τον Αλαίν Μπαντιού. Πέραν του ότι πρόκειται για δύο από τους σημαντικότερους Γάλλους πολιτικούς στοχαστές, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι απόψεις που εκφράζουν στις δύο συνεντεύξεις είναι εντελώς αντίθετες μεταξύ τους.

Ο Μιχάλης Πάγκαλος μεταφράζει και προτείνει μια πολυσέλιδη, συγκλονιστική συζήτηση μεταξύ των Χόρχε Σεμπρούν και Ελί Βιζέλ, σχετικά με την εμπειρία τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η συζήτηση προβλήθηκε από το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE την 1η Μαρτίου 1995, 50 χρόνια μετά τη «συνάντησή τους», χωρίς να γνωρίζονται, το 1945 μέσα στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ.

Ο Αντώνης Ζέρβας επιστρέφει στον Σελίν, ο ποιητής Ντομινίκ Γκραμόν γράφει για την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα (πρώτη δημοσίευση διεθνώς στο Φρέαρ. μτφρ. Νίκος Λυμπέρης), ο Στρατής Ψάλτου γράφει για τον Δημήτρη Χατζή και ο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος για την Ανθή Λεούση.

Ακόμα: διηγήματα των Ηλία Λ. Παπαμόσχου, Τάσου Καλούτσα, Νατάσας Κεσμέτη, Θεοδόση Ν. Νικολαΐδη, Ζαφείρη Νικήτα.

Ποιήματα των Δήμητρας Χ. Χριστοδούλου, Χλόης Κουτσουμπέλη, Π.Β. Πάσχου, Τζοζεφίν Μπάλμερ (μτφρ. Πασχάλης Νικολάου), Αντώνη Μακρυδημήτρη, Σπύρου Κατσίμη, Χάρη Ψαρρά, Βίτσεσλαβ Νέζβαλ (μτφρ. Νικόλ Βοτάβοβα-Σουμελίδου), Αλέξανδρου Κορδά.

Στις μόνιμες στήλες του περιοδικού, ενδιαφέροντα κείμενα και σημειώσεις πάνω στην επικαιρότητα, κριτικές, κείμενα για την ζωγραφική (Νίκος Αλ. Μηλιώνης), το θέατρο (Ιωσήφ Βιβιλάκης), τον κινηματογράφο (Αχιλλέας Ντελλής), τη μουσική (Βασίλης Παπαδόπουλος). Επίσης, δύο αντιτιθέμενες απόψεις για το Νόμπελ του Μπομπ Ντύλαν (Νικόλας Σεβαστάκης, Φώτης Βασιλείου), κείμενα για τις πρόσφατες απώλειες των Δημήτρη Μαρωνίτη (Αλέξης Ζήρας), Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη (Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου), Μάρης Θεοδοσοπούλου (Δημήτρης Αγγελής).

Τα σχέδια του τεύχους είναι του Αλέκου Φασιανού.

Σε λίγο καιρό κοντά σας με νέο ηλεκτρονικό τεύχος στο mag.frear.gr

Mag.frear.gr – Τα ηλεκτρονικά μας τεύχη